Nieuws/Financieel
2964275
Financieel

Beursgorilla Jacko delft onderspit tegen AEX

Amsterdam - Beursgorilla Jacko van beleggerswebsite Beursgorilla heeft zijn meerdere moeten erkennen in de AEX-index. Het willekeurig samengestelde mandje aandelen van Jacko rendeerde dit jaar minder goed dan de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs.

Jacko stond aan het begin van de laatste volledige handelsdag van het jaar op een verlies van ruim 28 procent tegen opzichte van het begin van het jaar. Het verlies van de AEX is minder groot, met zo'n 12 procent.

Beursgorilla houdt dit experiment al sinds 2000. De site laat een gorilla via de keuze van verschillende bananen, die corresponderen met beursgenoteerde fondsen, een mandje met tien aandelen samenstellen. In dat mandje wordt elke maand, eveneens totaal willekeurig, één aandeel verwisseld voor een ander fonds.

In zijn negentienjarig bestaan wist de gorilla veertien jaar een beter rendement te halen dan de AEX. Over de totale periode haalde Jacko een rendement van 144 procent op zijn portefeuille, waar de AEX het moet doen met een verlies van bijna 30 procent ten opzichte van 1 januari 2000.