Nieuws/Financieel
2973515
Financieel

Obligaties waren top, de bitcoin was een flop

De prijs van de bitcoin kwam in een vrije val.

De prijs van de bitcoin kwam in een vrije val.

Amsterdam - In tegenstelling tot aandelen konden beleggers afgelopen jaar een mooi rendement met obligaties maken. Goud profiteerde eveneens van de vlucht naar veilige havens. De prijs van de bitcoin raakte daarentegen in een vrije val.

De prijs van de bitcoin kwam in een vrije val.

De prijs van de bitcoin kwam in een vrije val.

Slechts weinigen vonden Nederlandse of Duitse obligaties een jaar geleden aantrekkelijk, gegeven de op dat moment al extreem lage rentes van 0,52% respectievelijk 0,42% voor 10-jarig staatspapier. Maar dankzij de teleurstellende ontwikkeling van de economie en de inflatie alsook de vlucht naar veilige havens, zakten de rentes verder en wel van 0,52% tot 0,38% voor Nederlands en van 0,42% tot 0,24% voor Duits 10-jarig staatspapier. Hierdoor leverden deze obligatiebeleggingen een rendement van ruim 3% op.

Spaanse obligaties presteerden nog beter. Wie in Italiaanse of Amerikaanse obligaties belegde, keek tegen het einde van het jaar wel tegen een klein verlies aan door de gestegen rentes.

Volgens beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING bewijst 2018 opnieuw dat beleggers er verstandig aan doen ook in obligaties te beleggen. „Dit zorgt voor risicospreiding. Er kunnen zich immers altijd ontwikkelingen voordoen die nauwelijks te voorzien waren.”

Op het eerste gezicht lijkt goud in 2018 geen goede belegging te zijn geweest. In dollars uitgedrukt zakte de prijs namelijk met bijna 2%. Doordat de dollar 5% klom ten opzichte van de euro, pakten Nederlandse beleggers toch nog een rendement van 3%. Wie enkele maanden geleden instapte als bescherming tegen de hectiek op de aandelenmarkten, kon zelfs zo’n 10% verdienen.

Beleggers in digitale valuta’s waaronder de bitcoin waren wel de klos, met een prijsval van gemiddeld zo’n twee derde in euro’s. Strengere regelgeving hakte erin, maar bovenal kwam er een einde aan de hype die 2017 kenmerkte.