Financieel/Geld

Dierlijk vet blijft in Brits bankbiljet

Door Redactie DFT

Een levend wezen in uw portemonnee.

Een levend wezen in uw portemonnee.

AFP

Amsterdam - De Britse centrale bank, de Bank of England, blijft dierlijk vet gebruiken bij het maken van de nieuwe serie pondbiljetten. Actievoerders hadden gevraagd om het overschakelen naar andere vetten, maar daar gaan de bankiers uiteindelijk niet op in.

Een levend wezen in uw portemonnee.

Een levend wezen in uw portemonnee.

AFP

De Britten betalen sinds kort met kunststof briefjes van 5 en 10 pond, en krijgen binnenkort ook een nieuwe plastic variant van het twintigje. In die biljetten zit „minder dan 0,05%” dierlijk vet, aldus de centrale bank.

De bank heeft op verzoek van de actievoerders de mening gepeild van meer dan 3000 Britten. Van hen is 88% tegen het gebruik van dierlijk vet, en 48% tegen het gebruik van plantaardig vet. Dat wordt gewonnen uit palmoliepalmen.

Toch komt er geen omschakeling. „De Bank of England kan niet garanderen dat de palmolie uit 100% duurzame bronnen komt”, is het argument van de centrale bankiers. Bovendien zou het £16,5 miljoen (€18,3 miljoen) kosten om het nieuwe geld van palmolie te maken.

Palmolie of dierlijke vetten, de nieuwe Britse bankbiljetten zijn al een stuk duurzamer dan hun textielen voorgangers. De nieuwe vijfjes en tientjes overleven een rondje in de wasmachine, en gaan tot vijf keer langer mee.