Nieuws/Financieel
2976214
Financieel

Nederlandse industrie groeit weer harder

Zoetermeer - De Nederlandse industrie is afgelopen maand weer harder gegroeid. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de sector meet kwam in december flink hoger uit dan een maand eerder. Over heel 2018 werd een record neergezet.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) kwam de zogenoemde PMI-graadmeter de laatste maand van 2018 uit op een niveau van 57,2. In november was dat nog 56,1. Een niveau boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Onder meer de orders en de productieomvang namen toe. Daardoor stegen ook de achterstanden, al hadden grondstoftekorten daar ook een rol in. De levertijden namen opnieuw toe. Ook de werkgelegenheid groeide verder.

Optimistisch

Voor heel 2018 werd een PMI-cijfer van 59,7 in de boeken gezet. Dat was een nieuw record. Het oude hoogste jaarcijfer was dat van 2017, toen een peil van 59,2 werd bereikt. Voor 2019 is de industrie opnieuw optimistisch over de productiegroei.

In de eurozone kwam de PMI volgens marktonderzoeker Markit uit op 51,4 zoals ook al bleek uit eerdere ramingen. Ook de bedrijvigheid in de Duitse industrie nam toe. Markit kwam voor dat land uit op een waarde van 51,5 en ook dat was gelijk aan de voorlopige raming.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk

De Britse industrie deed goede zaken in december. De inkoopmanagersindex voor het Verenigd Koninkrijk kwam uit op 54,2. Economen hadden in doorsnee op een waarde van 52.5 gerekend.

In Frankrijk nam de industriële bedrijvigheid af. De inkoopmanagersindex kwam daar uit op 49,7. In Italië werd een waarde van 49,2 neergezet. Dat was de derde maand op rij met minder bedrijvigheid, maar de afname was wel minder sterk dan in doorsnee werd verwacht.