Nieuws/Financieel
2976958
Financieel

Qatar Airways neemt belang in China Southern

Hongkong - Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft zich ingekocht bij de Chinese branchegenoot China Southern Airlines. De Qatarese maatschappij heeft een belang van 5 procent genomen.

Volgens Qatar Airways past het belang in China Southern in zijn strategie van deelnemingen in ,,de sterkste luchtvaartmaatschappijen ter wereld''. Zo heeft Qatar Airways onder meer een belang van 20 procent in International Airlines Group, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia. Ook bezitten de Qatari 9,99 procent van Cathay Pacific en 10 procent van de Zuid-Amerikaanse LATAM Airlines Group.

China Southern Airlines is een partner van Air France-KLM. De twee bedrijven werken onder meer samen om reizigers meer mogelijkheden te bieden. Ook op het gebied van luchthavenafhandeling, catering en vliegtuigonderhoud onderhouden Air France-KLM en China Southern nauwe banden.

Tot eind vorig jaar was het Chinese bedrijf ook lid van de SkyTeam-alliantie van onder meer Air France-KLM, Delta Air Lines en Korean Air. Qatar Airways is lid van de Oneworld-alliantie. Daar zijn onder meer ook American Airlines, British Airways, Qantas en Japan Airlines lid van. Die alliantie liet eind vorig jaar al weten China Southern te hebben gepolst over een mogelijke toetreding.