Nieuws/Financieel
2979465
Financieel

Hoger slot op onrustig Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar 2019 een positief beeld zien, na een vrij grillig koersverloop. De handel op Wall Street kreeg steun van de stijgende olieprijzen en optimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsvete. Verder volgden beleggers de politieke ontwikkelingen in Washington.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 23.346,24 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 2510,03 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 6665,93 punten.

President Donald Trump nodigde politieke leiders van de Republikeinse en de Democratische Partij uit voor overleg in het Witte Huis. Daar zal gepoogd worden om stappen te zetten richting een akkoord om een einde te maken aan de shutdown. Door onenigheid over de begroting ligt een deel van de Amerikaanse overheid al bijna twee weken stil.

Trump

Trump liet verder weten dat het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China goed verloopt. Hij zei verder dat de stevige koersverliezen van december slechts tijdelijk waren en dat de beurzen zullen stijgen zodra er handelsdeals worden getekend.

De oliegerelateerde fondsen profiteerden van de hogere olieprijzen na berichten dat Saudi-Arabië zijn export van olie heeft verlaagd. Een vat Amerikaanse olie klom 2,7 procent tot 46,63 dollar en Brentolie kostte 2,4 procent meer op 55,08 dollar per vat. De grote olie- en gasconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot 2,2 procent, terwijl oliedienstverleners Schlumberger, Halliburton en Transocean tot 3,1 procent hoger werden gezet.

Tesla

Tesla ging bijna 7 procent onderuit. Het bedrijf leverde in het vierde kwartaal iets minder auto's af dan door analisten werd verwacht. Ook zette de maker van elektrische auto's het mes in de prijzen van zijn wagens in de Verenigde Staten. Dat deed Tesla om het verlies van een overheidssubsidie voor de aanschaf van een schone auto deels goed te maken.

De euro noteerde 1,1341 dollar, tegen 1,1356 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.