Nieuws/Financieel
2979907
Financieel

Randstad keldert op ruim 1% lager gesloten AEX

Fred Butter, de nieuwe spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré, luidde donderdag de beursgong.

Fred Butter, de nieuwe spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré, luidde donderdag de beursgong.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs is donderdag met een ruim verlies gesloten. Een stevige omzetwaarschuwing van de Amerikaanse technologiereus Apple drukte de stemming op het Damrak. Ook tegenvallende macro-cijfers die duidden op een afkoeling van de Amerikaanse economie gooiden roet in het eten. Uitzender Randstad was uit de gratie bij beleggers.

Fred Butter, de nieuwe spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré, luidde donderdag de beursgong.

Fred Butter, de nieuwe spreekstalmeester van het Wereldkerstcircus in Carré, luidde donderdag de beursgong.

De AEX-index sloot 1,3% lager op 480,41 punten. De beursgraadmeter dook donderdagochtend naar 478,2 punten en ging daarmee in de richting van het laagste punt van 2018, dat vorige week werd bereikt bij een stand van 472,19 punten. De Midkap eindigde 1,8% in de min op 641,23 punten. De koersenborden in Parijs (-1,5%), Frankfurt (-1,4%) en Londen (-0,4%) kleurden eveneens rood.

De beurzen stonden op verlies door het omzetalarm van Apple. Het technologieconcern heeft last van tegenvallende iPhone-verkopen in China en het handelsconflict tussen Washington en Peking.

„De beurzen schrokken dat het handelsconflict nu een concrete impact begint te krijgen op de resultaten van bedrijven als Apple”, zei macro-econoom Stefan Koopman (Rabobank). Volgens hem viel de omzetwaarschuwing van Apple bovendien in een onzeker beursklimaat. „Een jaar geleden hadden de markten dit soort berichten beter verteerd.”

Volgens Koopman worstelen beleggers bovendien met de vraag of de Amerikaanse economie in een recessie gaat belanden. „Uit een onderzoek van Duke University blijkt dat bijna de helft van de cfo’s van grote Amerikaanse bedrijven ervan uitgaat dat de economie in de VS aan het einde van het jaar in een recessie verkeert.”

De omzetwaarschuwing van Apple drukte vandaag ook zijn stempel op Wall Street. Het sentiment op de Amerikaanse beurzen werd eveneens gedrukt doordat president Trump en de leiders van de Democraten en Republikeinen in het Congres er niet in zijn geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting. Daardoor duurt de ’shutdown’ voort. De Amerikaanse beurzen koersten vanmiddag 2,2% tot 2,7% in het rood. De beurshandel in New York kreeg een extra tik door het bericht dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie vorige maand minder sterk was gegroeid dan in november.

Vanmiddag verscheen ook het maandelijkse banenrapport van loonstrokenverwerker ADP. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in december sterker was gegroeid dan verwacht met 271.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Rabobank-econoom Koopman kijkt overigens liever naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdagmiddag verschijnt. De algemene verwachting is dat het aantal banen in de VS vorige maand met circa 180.000 is gegroeid bij een gemiddelde stijging van het uurloon met 3%.

„Het positieve scenario zou een relatief sterke banengroei en een zwakkere loongroei zijn. Dan groeit de Amerikaanse economie namelijk lekker door en kan de Federal Reserve het rustiger aan gaan doen met het verhogen van de rente”, legde Koopman uit. „Het negatieve scenario zou echter een lagere banengroei en een hogere loongroei zijn. Dat zal de markt niet op prijs stellen.”

In de AEX was Randstad vandaag de grote verliezer met een koersval van 6,8%. De uitzender kreeg een adviesverlaging van Credit Suisse voor de kiezen naar ’neutraal’. De zakenbank voorziet een zwakkere uitzendmarkt. Credit Suisse verlaagde zijn winstprognose voor Randstad voor 2019 met 5,4%.

Het slechte nieuws van Apple trof chipmachinegigant ASML (-4,2%) en de Midkap-fondsen Besi (-6,4%) en ASMI (-6,1%). Zorgtechnologieconcern Philips (-4,8%) was eveneens een opvallende daler.

Galapagos keek aanvankelijk tegen een koersverlies van bijna 3% aan, maar wist het verlies in de middaghandel te beperken tot 0,2%. Beleggers in biotechnologieaandelen werden positief verrast door het megabod van farmaceut Bristol-Myers Squibb op biotechnologiebedrijf Celgene.

Telecomconcern KPN (+0,9%) was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De banken ABN Amro (+0,8%) en ING (+0,3%) lagen eveneens positief in de markt. Vastgoedfonds Unibail mocht 0,5% bijschrijven. Tankopslagconcern Vopak steeg 0,5%.

In de Midkap voerde baggeraar Boskalis (+1,5%) de lijst met winnaars aan. Vastgoedfonds WDP (+1,1%) lag er eveneens positief bij.

Adyen zakte 1,7%. De betalingsdienstverlener ontving een koopadvies van Buckingham Research Group met een koersdoel van €550.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Meld je dan hier gratis aan.