Financieel/Geld
2980042
Geld

Hoeveel gaat jouw nettoloon erop vooruit?

Onder meer de duurdere boodschappen doen het loonvoordeel weer teniet.

Onder meer de duurdere boodschappen doen het loonvoordeel weer teniet.

Amsterdam - Vrijwel alle werkende Nederlanders krijgen er dit jaar netto iets bij. Vooral werknemers met een laag tot middelhoog inkomen, meldt loonstrookverwerker ADP. Eerder voorspelden ook salarisverwerker Raet en het Centraal Bureau voor de Statistiek dat we een paar tientjes meer zullen overhouden.

Onder meer de duurdere boodschappen doen het loonvoordeel weer teniet.

Onder meer de duurdere boodschappen doen het loonvoordeel weer teniet.

Het is de vraag of we echt iets van die loonverhoging gaan merken. De premie voor de zorgverzekering gaat omhoog, net als de energierekening en de btw.

Dat er op het loonstrookje in 2019 meer onder de streep overblijft, is vooral te danken aan een lagere belasting op inkomsten. Zo zijn er hogere heffingskortingen. Daarnaast dalen de belastingtarieven in de tweede en derde schijf, in opmaat naar de overgang naar een tweeschijvenstelsel.

Modaal

Vooral werknemers met een modaal inkomen (€2778 bruto) gaan er netto €56 per maand op vooruit. Bij hogere lonen vlakken de voordeeltjes wat af, omdat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd. Wie daarentegen drie keer modaal verdient haalt weer voordeel uit een lager toptarief voor belastingen.

Volgens algemeen directeur Martijn Brand van ADP betekent het hogere nettoloon niet per se dat we met z’n allen beter af zijn. „Hoewel de lonen stijgen, lopen ook de kosten voor de energie, boodschappen en de zorg op.”

Gezin met kinderen

Een gezin met modaal inkomen en twee kinderen houdt door de hogere belasting op verbruik bijvoorbeeld niets over van de stijging van het nettoloon.

Een ander „addertje onder gras” is de belasting op vakantiegeld en bijzondere beloningen, bijvoorbeeld een dertiende maand. De meeste werknemers moeten daar komend jaar meer van inleveren bij de fiscus. Zo betaalt iemand met een modaal inkomen €3 meer dan vorig jaar aan heffingen over deze beloningen. Bij twee keer modaal is dat meer dan €117.

Werkgevers zijn overigens meer kwijt aan personeel. Dat komt door de stijging van bepaalde algemene bijdragen, zoals de werkgeversbijdrage voor zorgverzekeringen. Overheidsinstellingen hebben daarnaast te maken met hogere pensioenlasten. Per ambtenaar kan dat maandelijks tot wel €160 extra kosten, zo stelt ADP.