Nieuws/Financieel
2986219
Financieel

Wall Street met knallend vuurwerk week uit

New York - De aandelenbeurzen in Amerika lieten op de laatste handelsdag van de eerste week in 2019 een feestelijke sfeer zien. Beleggers in de VS reageerden verheugd op het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan verwacht.

De Dow-Jonesindex schoot uiteindelijk 3,3% omhoog naar 23.431 punten. De brede S&P 500 sprintte 3,4% vooruit naar 2532 punten en technologiegraadmeter Nasdaq sprong naar een winst van 4,3% bij een slotstand van 6739 punten.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid nam de werkgelegenheid in december met 312.000 arbeidsplaatsen toe, van een bijgestelde 176.000 in november. Economen hadden op 184.000 nieuwe banen gerekend. De werkloosheid klom naar 3,9 procent, terwijl de gemiddelde uurlonen met 0,4 procent stegen op maandbasis.

Het sentiment op Wall Street kreeg verder steun van optimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsvete en steunmaatregelen van de Chinese centrale bank voor de economie. Een Amerikaanse delegatie reist maandag af naar China voor nieuw handelsoverleg. De twee economische grootmachten spraken in december af om negentig dagen geen nieuwe importheffingen op te leggen, met als doel binnen die periode een handelsdeal te bereiken.

Fed-voorman Powell kreeg met zijn goed ontvangen toespraak in Atlanta, waarin hij benadrukte geen haast te zullen maken met nieuwe rentestappen ook de handen op elkaar.

Apple herstelde bijna 4,3 procent. Het aandeel ging donderdag nog 10 procent onderuit na de omzetwaarschuwing door de zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China.

FAANG-aandelen speelden de hoofdrol. Alphabet en Facebook boekten winsten van 5,4% respectievelijk 4,7%. Amazon kreeg er 5% bij.

Meer financieel nieuws via @-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!