Nieuws/Financieel
2987098
Financieel

Powell: Fed luistert heel goed naar markt

Atlanta - De Federal Reserve is bereid veranderingen door te voeren in zijn beleid als de situatie daarom vraagt. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zou de Amerikaanse koepel van centrale banken zo nodig zelfs wijzigingen doorvoeren in het afbouwtraject van zijn omvangrijke balans.

Powell deed mee aan een paneldiscussie in Atlanta met voorgangers Janet Yellen en Ben Bernanke. Daar hamerde hij erop dat de Fed altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft. Het centralebankhoofd is in ieder geval niet van plan om overhaast te handelen, stelde hij. Powell zei verder dat recente economische cijfers er goed uitzien voor de Verenigde Staten.

Op de vraag of Powell zou aftreden als president Donald Trump dat zou willen, luidde zijn antwoord ,,nee''. Trump uitte recent veel kritiek op de Fed en Powell omdat de president het opkrikken van de rente niet ziet zitten. De president zou zelfs even met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht later door het Witte Huis tegengesproken.

Beter dan voorzien

De financiële markten hielden alle opmerkingen sterk in gaten. Nadat Powell aan het woord was geweest, veerden de beurzen in New York stevig op. Ook in Europa gingen de graadmeters flink omhoog. Powell voedde met zijn woorden de speculatie dat de rente komende tijd wel eens minder snel omhoog zou kunnen gaan dan gedacht.

De stemming op Wall Street was sowieso goed. Beleggers reageerden tevens op het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan voorzien. Ook leefde er optimisme over de handelsspanningen met China. Een Amerikaanse delegatie reist maandag af naar het Aziatische land voor nieuw handelsoverleg.