Nieuws/Financieel
299121931
Financieel

Facebook laat coronafeiten checken

Amsterdam - Facebook laat vanaf maandag opnieuw factcheckers los op de Nederlandstalige berichten die op het platform verschijnen. Het social mediabedrijf zet via de persbureaus AFP en DPA in totaal drie journalisten in, die tot taak krijgen Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp onder andere te verschonen van valse berichten over het coronavirus.

Dat maakte Facebook donderdagmiddag bekend. Eerder verzorgde nieuwssite Nu.nl 2,5 jaar lang de feitenchecks op het platform. Vorig jaar stopte Nu.nl daarmee, omdat het van Facebook geen feiten mocht checken van politici. Facebook meent dat ingrijpen in valse berichten van politici die zich verkiesbaar stellen, de vrijheid van meningsuiting geweld zou aandoen.

Ook rond corona laat Facebook enige ruimte voor valse berichtgeving. Posts die daadwerkelijk schade aanrichten, zoals het advies om bleekwater te drinken tegen corona, worden verwijderd. Nepberichten die niet direct schade veroorzaken, zoals verzonnen complottheoriën mogen wel blijven staan. Als factcheckers dit soort informatie aantreffen, wordt die echter wel van een waarschuwing en context voorzien en laag in de tijdlijn geplaatst om verspreiding zoveel te beperken. Informatie van betrouwbaar geachte bronnen, zoals het RIVM, worden daarentegen juist extra onder de aandacht gebracht.

Verkiezingen

Het probleem van nepadvertenties waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen proberen over te halen om mee te doen in wonderinvesteringen pakt Facebook met de nieuwe factcheckers niet aan. Advertenties vallen buiten het bereik van de factcheckers, die samenwerken met factcheckers die de voor de persbureaus in andere landen werken. Het is de bedoeling dat de journalisten ook na de coronacrisis feiten blijven controleren, en dat er rond de verkiezingen extra aandacht voor nepnieuws al zijn.