Nieuws/Financieel
2994987
Financieel

Tegenvaller oliereus Exxon in klimaatzaak

Irving - Olie- en gasconcern ExxonMobil heeft een nederlaag geleden voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf wilde voorkomen dat de openbaar aanklager van de staat Massachusetts documenten mag inzien in een onderzoek naar vermeende misleiding over klimaatverandering. De rechters vonden echter geen bezwaar tegen de inbeslagname van documenten van de oliereus.

Tegen Exxon zijn verschillende strafrechtelijke onderzoeken ingesteld, omdat autoriteiten vermoeden dat het bedrijf decennialang zou hebben gelogen over de impact van klimaatverandering. Het concern zou onder meer hebben toegedekt dat klimaatverandering de bedrijfsresultaten kan raken. Dat terwijl wetenschappers van Exxon al in de jaren zeventig zouden hebben geweten dat de verbranding van fossiele brandstoffen invloed heeft op het klimaat.

Naast Massachusetts heeft ook justitie in New York Exxon in het vizier. Het concern zelf beweert overigens investeerders altijd op de hoogte te hebben gehouden over de zakelijke risico's van klimaatverandering.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd