Nieuws/Financieel
3002655
Financieel

'Fiat Chrysler nadert sjoemelschikking VS'

Washington - Automaker Fiat Chrysler is naar verluidt dicht bij een akkoord met Amerikaanse autoriteiten over een schikking vanwege vermeend geknoei met dieselemissieregelingen. Het Italiaans-Amerikaanse concern werd eerder op de vingers getikt omdat het sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.

Volgens bronnen wordt de definitieve overeenkomst mogelijk al deze week bekendgemaakt. Met een dergelijke schikking zou Fiat Chrysler onder meer verdere vervolging door justitie in de Verenigde Staten, verschillende staten en autobezitters afkopen.

Fiat Chrysler heeft altijd ontkend dat het moedwillig heeft gefraudeerd. Evengoed zette het bedrijf in oktober vorig jaar 713 miljoen euro opzij om de potentiële kosten in verband met de zaak te dekken. Het gaat om auto's die tussen 2014 en 2016 van de band rolden. Eerder werd al een software-update uitgevoerd bij betrokken voertuigen. Daarmee verschafte de automaker zich weer toegang tot de Amerikaanse markt.