Nieuws/Financieel
3003002
Financieel

FME raadpleegt achterban over proces

Cao grootmetaal verder weg dan ooit

Een nieuwe cao voor de 150.000 werknemers in de grootmetaal is verder weg dan ooit. Ondernemersorganisatie FME en de vakbonden zijn er na maandenlang overleg opnieuw niet uitgekomen.

De FME zal binnenkort met de achterban overleggen hoe het proces verder moet. Het grootste struikelblok vormt de zeggenschap over werktijden en roosters bij bedrijven. ,,De vakbonden willen het vooral hebben over de uitbreiding van hun positie”, zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. ,,Daarmee lijken ze aan het stuur van de ondernemingen te willen staan, maar onze achterban kan op die manier niet ondernemen.”

Dezentjé Hamming is teleurgesteld dat het niet gelukt is om tot een akkoord te komen. ,,Er ligt een voorstel op tafel waar veel werknemers alleen maar van kunnen dromen. Maar het is voor de bonden blijkbaar niet genoeg.”

Loonsverhoging

De ondernemersorganisatie wil een cao met een looptijd van 33 maanden die voorziet in een loonsverhoging van 8%.

De vakbonden zijn daar echter niet tevreden mee en zetten hun stakingen vanaf morgen door. In de regio’s Rotterdam, Limburg, Noord-Friesland, Zwolle, Deventer, Nijmegen en Utrecht wordt 48 uur lang gestaakt, in Drenthe leggen de metaalwerkers 24 uur hun werk neer.

Mandaat

,,De metaalwerkgevers willen nog steeds geen breder mandaat geven om aan hun werknemers een fatsoenlijke cao te kunnen bieden en ze komen niet verder dan 2,9% loonsverhoging per jaar”, zegt FNV-bestuurder Petra Bolster.

,,De metaalwerkers laten daarom opnieuw van zich horen. Ik hoop dat de werkgevers stoppen met druk zetten op stakende medewerkers en in plaats daarvan hun wil tonen om eruit te komen aan de onderhandelingstafel.”