Nieuws/Financieel
300697573
Financieel

Minder winst voor machinemaker Marel

AMSTERDAM (AFN) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft afgelopen jaar minder winst behaald. De onderneming, die ook in Amsterdam een notering heeft, kampte met dalende marges. Volgens topman Árni Oddur Thórdarson had het bedrijf onder meer last van de vele geopolitieke spanningen en handelsbelemmeringen in het afgelopen jaar. Hij verwacht de winstgevendheid in de loop van 2020 weer geleidelijk op te krikken.

Marel sloot het boekjaar af met een omzet van bijna 1,3 miljard euro, tegen 1,2 miljard euro een jaar eerder. Tegenover de omzetstijging stonden beduidend lagere marges. Gemiddeld liep de zogeheten ebit-marge terug van 14,6 procent in 2018 naar 13,5 procent. Marel was hierover onlangs al met een winstwaarschuwing gekomen. De lagere marges werden volgens het bedrijf onder meer veroorzaakt door hogere kosten om de "verschuiving in de geografische vraag" aan te pakken.

Onder de streep bleef uiteindelijk 110,1 miljoen euro over. Een jaar eerder ging er nog een nettowinst in de boeken van 122,5 miljoen euro. Naast de margedaling werden er ook extra kosten gemaakt in verband met herfinanciering en pakte het herziene vennootschapsbelastingtarief in Nederland ongunstig uit. Marel maakte tevens bekend dat het een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit ter waarde van 700 miljoen heeft geregeld.