Nieuws/Financieel
3007067
Financieel

Ford gaat duizenden banen schrappen in Europa

Amsterdam (DFT) - De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat hard ingrijpen bij zijn Europese activiteiten en zal naar verwachting het mes zetten in duizend banen om kosten te besparen.

Naast het aangekondigde massaontslag heeft Ford ook plannen om weg te gaan uit onrendabele Europese markten. De productie van sommige van zijn modellen voor de Europese markt wordt gestaakt. Ook de samenwerking in Rusland wordt tegen het licht gehouden. Met de ingrepen wil Ford weer winstgevend worden in de regio.

Bij Ford in Europa werken circa 54.000 medewerkers, vooral in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Modellen die minder rendabel zijn, zal Ford uitfaseren. De stap sluit aan bij eerdere ingrepen die Ford op zijn thuismarkt al deed. Aantallen noemde de Europese baas van Ford, Steven Armstrong, evenwel niet.

Ford kondigde vorig jaar al een grootscheepse reorganisatie aan. Naast in Europa schrijft het bedrijf ook in Azië rode cijfers. Daarnaast heeft Ford geld hard nodig voor de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's.