Nieuws/Financieel
3010047
Financieel

Beurzen New York sluiten opnieuw met winst

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag na een schommelende sessie hoger gesloten. Daarmee zette Wall Street de winstreeks van de afgelopen tijd door. Beleggers verwerkten opmerkingen van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, dat de Amerikaanse centrale bank geduldig kan zijn met het verhogen van de rente. Verschillende winkelbedrijven gingen stevig omlaag na tegenvallende resultaten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 24.001,92 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 2596,63 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 6986,06 punten.

Powell verklaarde dat de Fed een afwachtende houding zal aannemen met het rentebeleid en voorlopig de situatie zal aankijken. Daarbij wordt bekeken hoe de wereldwijde economische risico's invloed hebben op de Amerikaanse economie, aldus Powell. Zijn grootste zorg is de afzwakkende wereldeconomie.

Verspilling

Verder bleef de shutdown van de Amerikaanse overheid boven de markt hangen. President Donald Trump heeft een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico woensdag abrupt verlaten. Het was een ,,totale verspilling van tijd'', aldus Trump. De strijd over de grensmuur die Trump wil, is de reden voor de shutdown, die delen van de overheid sinds kerst stillegt.

Sportartikelenproducent Nike ging licht omlaag. De Europese Commissie opent een onderzoek naar de fiscale behandeling van Nike in Nederland. Brussel wil nagaan of belastingafspraken die Nederland met Nike heeft gemaakt de onderneming een oneerlijk voordeel opleveren ten opzichte van haar concurrenten.

Feestdagen

Retailers Kohl's en Macy's beleefden een tegenvallende feestdagenperiode en verloren 4,8 en 17,7 procent. Datzelfde gold voor L Brands, moederbedrijf van lingeriemerk Victoria's Secret, dat 4,4 procent inleverde. Daarnaast verlaagde American Airlines (min 4 procent) zijn winstverwachting.

Ford Motor (min 0,5 procent) zet het mes in zijn Europese divisie. De automaker schrapt naar verwachting duizenden banen en sluit mogelijk enkele fabrieken. Met de ingrepen wil Ford weer winstgevend worden in de regio.

De euro was 1,1499 dollar waard, tegen 1,1517 dollar in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 52,57 dollar. Brent klom 0,2 procent op 61,56 dollar per vat.