Nieuws/Financieel
301057205
Financieel

Fitch ziet toenemend risico bij Nederlandse banken

PARIJS (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat de coronacrisis nadelige gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid van Nederlandse banken. Vooral over ING, Rabobank en NIBC is de firma somberder, aangezien die banken veel kredieten hebben uitstaan in sectoren die sterk conjunctuurgevoelig zijn.

Fitch heeft de kredietrating van ING (A+) op credit watch negative gezet. Dat betekent dat een kans op een verlaging op korte termijn groot wordt geacht. Dat geldt ook voor het kredietoordeel over Rabobank (AA-), en dat over NIBC (BBB).

ABN AMRO (A+) en Volksbank (A-) lijken volgens Fitch beter voorbereid op een crisis, mede dankzij een groot aandeel hypotheken met een beperkt risico in hun kredietportefeuilles. Het ratingvooruitzicht voor beide banken is desondanks omlaag gezet van neutraal naar negatief. Dat kan leiden tot een verlaging op korte tot middellange termijn.

Ook bij vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (BBB+) ziet Fitch risico's op de korte tot middellange termijn. Daarom is ook daar het vooruitzicht voor de rating verlaagd van neutraal naar negatief.