Nieuws/Financieel
3010823
Financieel

Autobranche voorziet trage opmars stekkerauto’s

AMSTELVEEN (ANP/DFT) - Elektrische auto's zullen in 2040 nog niet het merendeel van de nieuwe auto's uitmaken. Voertuigen op batterijen zullen daar zo'n 30% van uitmaken, hybride-voertuigen een kwart. Auto’s met verbrandingsmotor of een brandstofcel, zoals waterstofauto's, zijn elk goed voor bijna een kwart.

Dat is het beeld dat topmensen uit de internationale autobranche schetsen in een onderzoek van consultants- en accountantsbureau KPMG.

China wordt volgens KPMG de grote voorloper op het gebied van elektrische auto's. Andere landen worden steeds afhankelijker van de Chinese kennis op dat gebied.

Welke brandstof in welk land belangrijk wordt, hangt af van de beschikbare natuurlijke grondstoffen. China is een van de grootste producenten van batterijcomponenten, onder meer omdat het land daar veel grondstoffen voor heeft. Dat land richt zich mede daarom ook op elektrische auto's. Een land met veel olie, zoals de Verenigde Staten, zal zich waarschijnlijk blijven richten op voertuigen met verbrandingsmotoren.

Voor de Europese autosector liggen de grootste kansen op het gebied van Internet of Things. Onder meer de verbindingen tussen auto's onderling en onder meer verkeerslichten en verkeerssystemen vallen daaronder.

Consumenten zijn vooralsnog terughoudend met de overstap naar elektrische auto's. De prijs van dergelijke voertuigen, het opladen en het bereik zijn de belangrijkste barrières.