Nieuws/Financieel
301479017
Financieel

Industrie China blijft krimpen

Peking - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in augustus opnieuw gekrompen. Dat meldde de Chinese overheid op basis van haar officiële inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet.

De index noteerde voor augustus een stand van 49,5 tegen 49,7 in juli. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 49,6. De dienstensector in China groeide wel iets sterker dan een maand eerder.

Daarmee toont de industriegraadmeter al vier maanden op rij een niveau van minder dan 50. Economen denken dat door de aanhoudende zwakte in de industrie de Chinese overheid nog meer stimuleringsmaatregelen zal gaan nemen.

Deze week komen marktonderzoekers Caixin en Markit met hun cijfers over de industrie en dienstensector in China. De cijfers van de overheid richten zich meer op grote Chinese staatsbedrijven, terwijl Caixin en Markit zich meer richten op private kleinere ondernemingen die gericht zijn op export. Die laatste zijn gevoeliger voor de gevolgen van de handelsoorlog.