Nieuws/Financieel
3018805
Financieel

Euronext lanceert bod op beursuitbater Oslo

Amsterdam - Beursuitbater Euronext heeft zijn bod gelanceerd op de Noorse branchegenoot Oslo Børs. De uitbater van de onder meer de beurs in Amsterdam en Parijs is bereid 145 Noorse kroon per aandeel te betalen wat neerkomt op een totaal van omgerekend 625 miljoen euro. Dat betekent een premie van 32 procent op de slotkoers van Oslo Børs op 17 december, voordat bekend werd dat Euronext de onderneming wil overnemen.

Aandeelhouders kunnen hun stukken in eerste instantie tot het slot van de beurs op 11 februari aanbieden. Als het nodig is wordt de termijn verlengd. Euronext zegt al meer dan de helft van de aandelen toegezegd te hebben gekregen.

Als de deal doorgaat, dan heeft Euronext straks van zes Europese landen de nationale aandelenbeurs in handen. De onderneming is ervan overtuigd dat de beurs van Oslo een goede versterking vormt, onder meer door de expertise van de Noren op het gebied van oliediensten en scheepvaart.

Tegenbieders

Begin januari nodigden de Noren nog mogelijke tegenbieders uit om met een bod op de proppen te komen. Volgens de uitbater van de aandelenmarkt in Oslo konden niet alle relevante partijen deelnemen aan het biedingsproces. Het bedrijf riep zijn aandeelhouders ook op niet op het bod in te gaan tot het moment dat de Noren met een advies komen in de richting van de aandeelhouders. Dat advies komt uiterlijk eind februari, zo werd destijds gemeld.

De leiding van Euronext benadrukt in een toelichting dat het gaat om een vriendelijk bod. De deal is nog niet in beton gegoten, maar volgens Euronext is het bedrijf zeker van de steun van de meerderheid van de Noorse aandeelhouders. Euronext mikt op een akkoord in het tweede kwartaal van dit jaar.

Scenario

Het bedrijf wilde ook niet ingaan op de poging van de Noren om nog andere partijen te verleiden met een bod te komen en het scenario waarbij een andere partij zich daadwerkelijk zou mengen in de deal. Het is aan Oslo Børs om daar op te reageren, aldus Euronext-topman Stéphane Boujnah.

Komt er eventueel een bod van een andere partij, dan gaat dat volgens hem om maximaal 49 procent van de aandelen. Boujnah wees daarbij op de toezeggingen die Euronext kreeg en de gesprekken die reeds zijn gevoerd.