Nieuws/Financieel
3021183
Financieel

Shell en PGGM willen Eneco kopen

Amsterdam (DFT) - Oliereus Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen energiebedrijf Eneco kopen. De twee bereiden een gezamenlijk bod voor om het tot een Europese speler te laten uitgroeien.

Dat melden Shell en PGGM maandagmiddag. De twee willen Eneco zelfstandig houden.

Voor Rotterdam betekent een geslaagde verkoop van Eneco, de aandelen zijn in bezit bij 53 gemeenten, rond €1 miljard aan opbrengsten.

Shell en PGGM willen, als onderdeel van een consortium, meedoen aan de veiling van het in 1995 opgerichte Eneco, een van de drie grootste energiebedrijven.

In Nederland telt het twee miljoen klanten. De totale opbrengst zou tussen €3 en €4 miljard liggen voor het concern dat vorig jaar €3,3 miljard omzet boekte.

Groei buitenland

Energiebedrijf Eneco schrapte vorig jaar definitief zijn ooit gedroomde beursgang. Onder de recent aangetreden topman Ruud Sondag is de verkoop via een veiling voorbereid.

Shell en PGGM zeggen het duurzame karakter van Eneco te kunnen garanderen en ook te willen versterken, met groei in Nederland en het buitenland.

Veel Nederlandse gemeenten voerden eerder een gevecht om het publieke karakter van het bedrijf te behouden in een poging het duurzame karakter van de energie via windmolens en zonnepanelen te garanderen.

Shell en PGGM zeggen dat karakter te garanderen en daarvoor te willen ’opschalen’.

„De energietransitie biedt goede kansen voor langetermijninvesteringen in een duurzamere economie. Wij denken dat Eneco een belangrijke rol kan spelen”, aldus PGGM en Shell.

Investeringen in start-ups en nieuwe technologie moeten zowel bedrijfsmodellen die zowel „maatschappelijke als commerciële waarde creëren”, stellen ze.

PGGM heeft een belang van €200 miljoen in Shell.