Nieuws/Financieel
3022532
Financieel

Wall Street krabbelt iets op

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in de middaghandel in de min. Net als in Azië en Europa stond de handel op Wall Street onder druk door tegenvallende cijfers over de Chinese handel, die de zorgen over de afzwakkende wereldeconomie verder aanwakkerden.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 23.930 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent naar 2587 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,6 procent in tot 6932 punten.

De export van China ging in december onverwacht omlaag, net als de import. De cijfers geven aan dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten de Chinese economie ondermijnt. Bedrijven die gevoelig zijn voor een afkoelende Chinese economie zoals Boeing, Caterpillar, Apple en General Motors (GM) daalden tot 1,4 procent.

Citigroup

Daarnaast buigen beleggers zich over resultaten van de grote bank Citigroup, die officieus het Amerikaanse cijferseizoen aftrapte. Het aandeel leverde 4,2 procent in. Citigroup verdiende in het afgelopen kwartaal minder met de obligatiehandel.

Elektriciteitsbedrijf PG&E, wiens apparatuur mogelijk de bosbranden eind vorig jaar in Californië veroorzaakte, ging bijna 50 procent onderuit. Een faillissement van PG&E lijkt aanstaande en de topvrouw kondigde haar vertrek aan. De koers ging de laatste tijd al zeer hard omlaag, in nasleep van de bosbranden die de dodelijkste ooit in de staat Californië waren.

MNG Enterprises

De Amerikaanse goudproducent Newmont Mining (min 9 procent) gaat fuseren met zijn Canadese branchegenoot Goldcorp in een deal ter waarde van 10 miljard dollar. Door de samenvoeging ontstaat 's werelds grootste gouddelver.

Krantenuitgever MNG Enterprises, eigenaar van onder meer The Denver Post en The Boston Herald, wil branchegenoot Gannett kopen voor bijna 1,4 miljard dollar. Gannett (plus 20 procent) is uitgever van USA Today.

Kleding

Kledingketen Abercrombie & Fitch kwam met vooruitzichten werd 4,5 procent lager gezet. Sportkledingmaker Lululemon Athletica verhoogde de winstverwachting voor 2018 en kreeg er 6,2 procent bij.

De euro was 1,1473 dollar waard, tegen 1,1474 bij het slot van de beurzen in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 51,22 dollar. Brentolie zakte 1,1 procent in prijs tot 59,84 dollar per vat.