Nieuws/Financieel
3024624
Financieel

Lozano duurste PSV’er met 48 miljoen

Accountants: Neymar 229 miljoen waard

Neymar, de duurste voetballer van het moment.

Neymar, de duurste voetballer van het moment.

Eindhoven - De meest succesvolle voetbalclubs uit Europa halen steeds meer van hun inkomsten uit commerciële deals. Bij zes van de acht landskampioenen uit de grootste competities is commercie inmiddels de belangrijkste inkomenstenbron, meldt adviesbureau KPMG in een rapport.

Neymar, de duurste voetballer van het moment.

Neymar, de duurste voetballer van het moment.

Van de acht onderzochte kampioenen is PSV het meest ’vercommercialiseerd’. De wedstrijdinkomsten uit het 35.000 stoeltjes tellende Philips Stadion en de relatief kleine pot met tv-gelden zijn beperkt, en daardoor moeten de Eindhovenaren bijna twee derde van hun geld uit sponsorovereenkomsten en dergelijke halen. Dat komt neer op een kleine €40 miljoen in het seizoen 2017-2018.

Ook de Duitse recordkampioen Bayern München en het Franse Paris Saint-Germain halen meer dan de helft van hun inkomsten inmiddels uit sponsordeals. Bij FC Porto (Portugal) en de Italiaanse kampioen Juventus komen de meeste inkomsten uit de pot met tv-gelden.

Over PSV merkt KPMG op dat elk jaar meedoen aan de Champions League van cruciaal belang is. Met de uitschakeling, vorig seizoen in de voorronde van de Europese campagne tegen het Kroatische Osijek, liep de Nederlandse kampioen zo’n €24 miljoen mis.

De grootste parel bij de club is vleugelspeler Hirving Lozano, aldus de KPMG-adviseurs. Uit hun eigen rekenmodellen blijkt dat de Mexicaan, ooit gekocht voor €8 miljoen, nu €48 miljoen waard is. Daarmee vertegenwoordigt hij bijna een derde van de totale waarde van de Eindhovense selectie.

De duurste spelers bij andere clubs zijn duurder dan het hele PSV-team bij elkaar. Volgens KPMG is Neymar, de Braziliaanse aanvaller bij Paris Saint-Germain, €229 miljoen waard. Zijn collega Kylian Mbappé wordt ingeschat op €215 miljoen, Lionel Messi (Barcelona) op €203 miljoen.