Nieuws/Financieel
302870987
Financieel

Wall Street legt zorgen naast zich neer

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street begonnen de dag nog nerveus door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Maar in de loop van de handelsdag legde de markt de geopolitieke zorgen weer wat naast zich neer en verbeterde het sentiment.

De Dow-Jonesindex won 0,3 procent tot 28.703,38 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 3246,28 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent procent tot 9071,47 punten. Kort na opening van de beurzen was nog sprake van minnen van 0,4 tot 0,6 procent.

Boeing kreeg er uiteindelijk 0,3 procent aan beurswaarde bij, ondanks nieuwe berichten over de 737 MAX. Er zouden nieuwe veiligheidsrisico's zijn gevonden bij het toestel. Verder zou het bedrijf extra geld willen ophalen met obligaties om zo de schadeposten door de problemen met de 737 MAX op te kunnen vangen. Het probleemvliegtuig mag sinds maart vorig jaar niet vliegen na twee dodelijke crashes.

Ook waren de ogen gericht op Goldman Sachs (min 1,1 procent) en Morgan Stanley (min 0,4 procent). Afgelopen weekend waren er mediaberichten dat de banken worden onderzocht door de Bank of England. De Britse centrale bank zou zich daarbij richten op hun rapportagemethoden.

Uber won 0,7 procent. Het bedrijf verkoopt in de Amerikaanse stad Las Vegas nu ook bustickets via zijn populaire taxi-app. Ook is bekend geworden dat de Amerikaanse justitie geen maatregelen neemt na een eerder onderzoek naar mogelijke overtreding van regels in diverse Aziatische landen.

De olieprijzen leverden wat in, waardoor een einde kwam aan de eind vorige week ingezette stijging. Die was ingegeven door de Amerikaanse luchtaanval in Irak waarbij een hoge Iraanse generaal omkwam. Een vat Amerikaanse olie werd maandag 0,4 procent goedkoper op 62,82 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 68,43 dollar per vat.

De euro was 1,1194 dollar waard tegen 1,1186 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.