Nieuws/Financieel
303457
Financieel

Eerste CO2-neutrale hotel

Familie Van der Meer van The Albus Hotel in Amsterdam.

Familie Van der Meer van The Albus Hotel in Amsterdam.

Amsterdam - Viersterren-designhotel The Albus in Amsterdam mag zich vijftien jaar na de oprichting het eerste Europese CO2-neutrale hotel van Europa noemen. Alle gezinsleden Van der Meer dragen op hun eigen manier bij aan het succes van het bedrijf.

Familie Van der Meer van The Albus Hotel in Amsterdam.

Familie Van der Meer van The Albus Hotel in Amsterdam.

Van een onzer verslaggevers

Oprichter Taco van der Meer werd al op jonge leeftijd besmet met het hotellerievirus: zijn opa en diens drie zoons zaten allemaal in de sector. Na de Hotelschool belandde Van der Meer in allerlei managementfuncties, werd hij directeur van het Park Hotel in Amsterdam en later ook regiodirecteur voor de hotels in Kopenhagen, Edinburgh en Londen. Na een welverdiende sabbatical volgde in 2002 de overname van The Albus en bijbehorend restaurant Senses.

Van de drie kinderen maakten de twee jongste de Hotelschool af, en alle drie gingen het familiebedrijf. Echtgenote Shirley is verantwoordelijk voor hr, Patty (32) voor corporate sales en Kyra (22) was tot voor kort supervisor in het restaurant. Zoon Taco jr. (21) stond in de keuken en bediening, maar is naar een ander hotel overgestapt. Van der Meer stimuleert zijn kinderen ook buiten het familiebedrijf te werken. „Maar ook om terug te komen, als het even kan”, lacht hij.

Van der Meer probeert werk en privé gescheiden te houden, maar dat is lastig. „Er kan aan de eettafel zomaar een discussie ontstaan en hoor ik dingen die normaal niet met de directeur worden besproken. En dan is het de afweging of je je ermee gaat ’bemoeien’.”

De ondernemer hecht veel waarde aan een klimaatvriendelijke bedrijfsvoering. Onlangs zijn alle 75 kamers volledig verduurzaamd. Ook het water wordt elektrisch opgewarmd.