3038214
Financieel

Beurs: AEX dendert langs grens van 500 week uit

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro is de winnaar van de ACTIAM beursexpert enquête. Ter ere daarvan luidde hij vrijdag de gong op de Amsterdamse beurs.

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro is de winnaar van de ACTIAM beursexpert enquête. Ter ere daarvan luidde hij vrijdag de gong op de Amsterdamse beurs.

Amsterdam (DFT) - Het sterk toegenomen vertrouwen bij beleggers dat Amerika en China een einde gaan maken aan het handelsconflict zette vrijdag de deur open voor de AEX om met een riante winst ruim boven de grens van 500 punten te sluiten. De stroom aan kooporders kwam bij de hoofdfondsen vooral terecht bij de financiële waarden en ASML.

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro is de winnaar van de ACTIAM beursexpert enquête. Ter ere daarvan luidde hij vrijdag de gong op de Amsterdamse beurs.

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro is de winnaar van de ACTIAM beursexpert enquête. Ter ere daarvan luidde hij vrijdag de gong op de Amsterdamse beurs.

De AEX-index eindigde met een sprong vooruit van 2% naar 509,70 punten, de op één na grootste dagwinst in 2019. Sinds de start van het nieuwe jaar is de belangrijkste graadmeter al 4,5% gestegen. De Midkap was ook in uitstekende doen met een winst van 1,8% op 703,88 punten.

Elders in Europa hadden kopers ook vrij spel. Frankfurt en Parijs sprintten beide ruim 2% vooruit.

Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Boer & Olij, schrijft de uitbundigheid op het Damrak toe aan de verder aangewakkerde hoop dat Amerika en China dicht tot elkaar zijn gekomen in de handelsgesprekken na het nieuws dat de regering in de VS zou overwegen om de importheffingen op Chinese producten in te gaan trekken. „Na eerst de harde lijn te hebben gekozen lijkt Trump onder druk van de economische tegenwind van richting te gaan veranderen. Door de voortslepende shutdown en met het vizier op de verkiezingen van 2020 heeft hij ook wel een succes nodig. We moeten echter eerst bevestiging zien dat de handelsvete daadwerkelijk voorbij is.” Een meevallend cijfer uit de Amerikaanse industrie droeg eveneens bij aan de opperbeste stemming.

Volgens Schutte is het afwachten of de goede start van het jaar een vervolg zal krijgen. „Er is al veel negativiteit in de koersen ingeprijsd met onder meer een mogelijk veel te donker economisch scenario. Aan de andere kant is het ook van belang dat de geopolitieke spanningen, zoals rond de Brexit, gaan stabiliseren. Het cijferseizoen zal waarschijnlijk geen uitslaande brand worden, maar het is vooral per sector bekijken hoe de zaken er voorstaan.”

In de bijna geheel groengekleurde AEX trokken de financiële waarden de kar. Met de mooie opleving werd de somberheid van vorig jaar gedeeltelijk afgeschud. ING werd 3,4% meer waard. De bank zet het mes in de bonussen vanwege de megaschikking van €775 miljoen die de bank vorig jaar trof met het OM. Verzekeraar Aegon mocht 2,9% bijschrijven. ABN Amro koerste 1,4% hoger.

Vastgoedconcern Unibail Rodamco belandde met een koerssprong van 2,7% ook in de voorhoede. Vooruitgang in het handelsconflict tussen de VS en China zou goed nieuws zijn voor de staalconcern ArcelorMittal die 3,5% werd omhoog geworpen. ASML trok een felle eindsprint en kroonde zich tot dagtopper met een koerswinst van 3,9% .

AkzoNobel en RD Shell zagen de koersen 2,6% respectievelijk 2,4% in waarde aantrekken. Voor Aalberts werd 2,3% meer neergelegd.

Biotechnologieconcern Galapagos deelde als enige AEX-fonds niet mee in de goede sfeer en moest 0,9% afstaan.

In de Midkap dook Takeaway 2,1% omlaag na de bekendmaking van het maaltijdenbestelbedrijf €680 miljoen te hebben opgehaald met een versnelde plaatsing van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. Het geld wordt gebruikt om een grote overname in Duitsland te financieren. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl maakte eind december bekend de Duitse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero te kopen voor €930 miljoen.

AMG stak er bij de middelgrote fondsen met kop en schouder bovenuit. Het gespecialiseerd staalconcern kreeg er 6,8% bij. Adyen volgde op de voet met een vooruitgang van 5,1%. PostNL zat ook stevig in de lift en won 3,3%. Het post- en pakjesbedrijf heeft met drie vakbonden principeakkoorden gesloten over een nieuwe cao. Alleen vakbond FNV is niet akkoord en dreigt met acties bij de post- en pakjesbezorger. Air France KLM vloog 3,5% omhoog.

Het lokaal genoteerde Beter Bed knalde 11,8 omhoog na het enthousiast ontvangen handelsbericht. De beddenverkoper zag de omzet in het vierde kwartaal met 2,2% groeien. Het bedrijf wil daarnaast de Duitse chemiereus BASF voor de rechter slepen om op die manier een schadevergoeding los te krijgen voor het gifschandaal in Duitsland dat ongeveer een jaar geleden speelde.

Wil je van experts vernemen hoe zij tegen dit beleggingsjaar aankijken? En waar zij kansen zien? Meld je dan aan voor het online seminar van aanstaande donderdag.