Nieuws/Financieel
3038907
Financieel

Snijdend Tesla crasht op beurs

Amsterdam (DFT) - Tesla zet het mes in de werkgelegenheid. De maker van elektrische auto’s schrapt circa 7% van het aantal vaste banen.

Dat stelt topman Elon Musk in een intern bericht aan medewerkers van Tesla, meldt persbureau Bloomberg. De ingreep gaat ten koste van ruim 3000 arbeidsplaatsen. De autofabrikant telt in totaal ongeveer 45.000 werknemers.

Koersval

De reorganisatie valt beleggers rauw op hun dak. Op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq opende het aandeel Tesla vrijdag ruim 6% lager.

Musk benadrukt in het interne bericht ook dat Tesla blijft werken met alleen zijn belangrijkste tijdelijke arbeidskrachten en toeleveranciers. Met deze stappen wil het autoconcern de kosten verlagen, zodat het de Model 3-sedan goedkoper kan leveren.

’Meest uitdagende jaar’

Volgens Musk heeft Tesla in het laatste kwartaal van vorig jaar winst geboekt, maar iets minder dan een verslagperiode eerder. Het afgelopen jaar noemde de Tesla-oprichter ,,het meest uitdagende uit de historie'' van de onderneming.

Een ander bedrijf van Musk, ruimtevaartbedrijf SpaceX, gaf onlangs ook aan naar een ,,slankere organisatie'' te gaan. Volgens ingewijden tegen persbureau Reuters en de Los Angeles Times, moet hier ruim 10 procent van ruim 6000 medewerkers op zoek naar ander werk.