Financieel/Geld
304000
Geld

Geld verbrassen in Londen is goedkoper

Nog vakantiedagen over? Overweeg dan een tripje naar Groot-Brittannië. Het pond is momenteel bijna evenveel waard als de euro, waardoor een dagje shoppen in Londen een stuk aantrekkelijker is geworden.

De euro en pond kruipen naar elkaar toe door een aantrekkende Europese economie en onzekerheden rond de Brexit-onderhandelingen. Analisten verwachten zelfs dat de euro op den duur meer waard wordt dan het pond. Zover is het nog niet, een pond kost nu bijna €1,10, in april was dat nog €1,20.

Zo lang we ons kunnen heugen, is het pond duurder dan de euro. Maar nu hoef je niet meer zo heel diep in de buidel te tasten als je graag in een echt Engelse pub zit, bij het hier verdwenen Marks & Spencer (M&S) wil shoppen of wil genieten van een afternoon tea met lemon curd.

Food

Dit is het moment om te schransen op de food-afdeling van Marks & Spencer, die behoorlijk populair was toen de keten nog filialen in Nederland had. Voor bijvoorbeeld een pak Indiase samosa’s betaal je nu €8,80, toch 80 cent goedkoper dan eerder dit jaar. Goed die 80 cent spekt de portemonnee niet echt, maar waarom koop je dan niet meteen tien pakken?!

Of heb je nu al heimwee naar je Jamie Oliver-kookboeken? Ga dan lunchen in het River Café aan de Thames, in de keuken van dit restaurant is de televisiechef getraind. Een voorgerecht kost omgerekend pakweg €22, een hoofdgerecht ongeveer €42. Maar het is een Italiaans menu, en als je Italiaans wil doen, pak je er nog een voorgerecht bij voor €22,-. Nog ruimte voor een toetje? Op de dagelijks wisselende kaart vind je vast wel iets met chocolade of karamel of aardbeien, maar de prijzen staan er niet bij. Laten we zeggen dat een dessert €15 kost, dan ben rond de €100 kwijt voor deze lunch.

Schoenen

Nog puf voor een wandeling na al dat eten? Loop dan even naar Topshop in Oxford Street , ja deze Britse keten hebben we ook in de Kalverstraat. Maar voor een paar tijdloze zwart sueden loafers betaal je in een Londens filiaal nu €35,20, terwijl ze in de Nederland €44 kosten!

Pintje plus tas

Van die besparing kun je toch weer twee pintjes kopen, nu ongeveer €3,30 per stuk. Misschien koop je er wel meer en bedenk je in een roes opeens dat je naar een heel dure winkel moet, bijvoorbeeld naar luxe warenhuis Harrods, waar je alles kunt kopen wat je hartje begeert. Maar nu heb je vooral een tas nodig, een beetje een grote tas, om schoenen en eventueel 10 pakken samosa’s in te stoppen. Je hebt… Je hebt een Gucci-knapzak nodig! Die kost nu immers ‘maar’ €1430, €130 minder dan in april.

Londen Eye en musical

Met je knapzak heb je je handen vrij en kun je nog prima de hort op. Doe een rondje in het reuzenrad Londen Eye, de ticketprijs komt met een paar euro ‘valutakorting’ uit op €31,90. Nog niet genoeg van hogere sferen? Ga naar Disney’s Aladdin, de musical speelt op West End in het Prince Edward Theatre. Op 19 augustus is er nog een plekje vrij in het gedeelte voor een ’special occasion’. Prijs is nu €105,60, bijna een tientje goedkoper dan in april.

Slapen

Na zo’n dag wil je misschien wel een goede nachtrust. Dat kan in het vijfsterren Four Seasons Hotel waar een nachtje in een kamer met kingsize bed met €748 bijna €70 minder kost dan in april. Je kunt natuurlijk ook naar een hostel gaan. Je ligt al op een stapelbedje in het Smart Hostel Hyde Park View voor €19,75, van de besparing van €1,75 kun je misschien een paar oordoppen kopen.