Nieuws/Financieel
3045691
Financieel

Topman ABN AMRO rekent op afbouw belang Staat

Amsterdam - Topman Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO rekent erop dat de Nederlandse staat zijn belang in de bank dit jaar verder afbouwt. De afgelopen periode was door roerige tijden in de top van ABN AMRO niet ideaal om te verkopen, zei Van Dijkhuizen in tv-programma WNL op Zondag.

In februari vorig jaar stapte president-commissaris Olga Zoutendijk op na kritiek op haar leiderschapsstijl. Ook kwam er een onderzoek naar het functioneren van de volledige raad van commissarissen. Er kwam wat weerstand tegen Zoutendijks beoogde opvolger Tom de Swaan, maar zijn benoeming bleek geen probleem.

Verder schreven topmanagers tot twee maal toe een brandbrief. Zo zeiden ze dat de bank door een vertrouwenscrisis vleugellam was geworden als gevolg van ingrepen door Van Dijkhuizen. Later claimden ze dat het bedrijf niet goed geleid werd.

Bankcrisis

ABN AMRO werd na de nationalisatie tijdens de bankencrisis in 2016 naar de beurs gebracht. De Staat hield toen een belang van 77 procent. De laatste verkoop van aandelen door de overheid vond eind 2017 plaats en het belang van de Staat in de bank is nu nog ongeveer 56 procent.