Nieuws/Financieel
3048113
Financieel

Beursverslag: AF KLM hoogvlieger op vlak Damrak

De winnaar van de Amsterdammer van het Jaar 2018, Abdelhamid Idrissi, luidde de gong.

De winnaar van de Amsterdammer van het Jaar 2018, Abdelhamid Idrissi, luidde de gong.

Amsterdam (DFT) - Op het Damrak is de AEX-index maandag vrijwel onveranderd gesloten. Lampenmaker Signify en chemieconcern AkzoNobel zaten vooraan bij de hoofdfondsen. Air France KLM viel op met een dikke koerswinst.

De winnaar van de Amsterdammer van het Jaar 2018, Abdelhamid Idrissi, luidde de gong.

De winnaar van de Amsterdammer van het Jaar 2018, Abdelhamid Idrissi, luidde de gong.

De AEX-index eindigde nagenoeg vlak op 509,9% punten, na vrijdag 2% te hebben gewonnen.

De Duitse beurs noteerde 0,7% lager, Parijs verloor 0,2% en Londen daalde 0,1%.

De Japanse Nikkei-index sloot maandag 0,3% hoger. Vanochtend bleek dat de groei van de Chinese economie in het vierde kwartaal tot 6,4% is teruggevallen. Economen hadden hier al op gerekend.

De Amerikaanse beurzen blijven vandaag dicht vanwege Martin Luther King Day.

Berichten als zouden de VS en China over en weer nieuwe concessies willen doen om tot een handelsakkoord te komen, hadden de wereldwijde aandelenbeurzen vrijdag nog hard doen stijgen. Donald Trump heeft de feestvreugde enigszins getemperd. De Amerikaanse president meldde dat een deal weliswaar goed mogelijk is, maar dat geruchten als zou de VS eerder opgelegde importheffingen niet kloppen.

Beleggers waren daarnaast in afwachting van Theresa’s May plan B, een aangepast Brexit-akkoord dat op minder weerstand in het parlement zou moeten stuiten.

Deze week komt ook een reeks bedrijfscijfers naar buiten, waaronder van de Amerikaanse giganten IBM, Johnson & Johnson en de Nederlandse halfgeleiderproducent ASML.

Hans de Jonge van Degroof Petercam constateerde dat veel beleggers het rustig aan doen vanwege de rustdag op Wall Street. „Dan mis je toch een soort sentimentele begeleiding van de Amerikanen. Ik vind sowieso dat veel beleggers aan de zijlijn blijven.”

Sinds eind december zijn de Europese en Amerikaanse beurzen alweer sterk opgelopen, ondanks de voortdurende shutdown in de VS en de Brexit-perikelen. De Jonge vond het recente koersherstel niet overdreven. „Ik vond eerder de klap naar beneden in december overdreven. Er speelt ook mee dat de Amerikaanse Federal Reserve heeft gezegd dat ze dit jaar nog voorzichtiger zullen zijn met renteverhogingen. Dat compenseert de negatieve koersimpact van de shutdown een beetje.”

De Brexit-problemen zijn volgens De Jonge deels in de koersen verwerkt. „Tenzij opeens duidelijk wordt dat er echt geen deal komt, dan krijg je een tikje terug. De markt gaat toch uit van een soort deal.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde lampenmaker Signify bovenaan met een winst van 2,4%.

AkzoNobel kreeg er 1,2% bij, uitzender Randstad won 0,9% en beurszwaargewicht Shell steeg 0,3%.

Speciaalchemiebedrijf DSM steeg 0,5%, ondanks een koersdoelverlaging door ABN Amro naar €94 bij een ongewijzigd koopadvies.

ABN Amro daalde 0,5%. Topman Kees van Dijkhuizen rekent erop dat de Nederlandse staat zijn belang in de bank dit jaar verder afbouwt.

Unilever verloor 0,1%. De voedingsmiddelenproducent zou in de race zijn voor de overname van de Britse aanbieder van gezonde snacks Graze.

Hekkensluiter in de AEX-index was KPN met een verlies van 1,4%

Bij de middelgrote fondsen blonk Air France KLM met een winst van 5,2% uit, na een adviesverhoging naar ’kopen’ door de Ierse zakenbank Davy. Wat ook hielp is dat een akkoord met de Franse piloten volgens media aanstaande is.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties zakte 0,9%, na door JP Morgan van de kooplijst te zijn gehaald.

Grootste daler in de Midkap was PostNL met een daling van 2%.

Zet de opmars van de afgelopen weken voort of krijgen zorgen bij beleggers de overhand? Twee experts geven donderdagavond tijdens een online seminar hun visie. Aanmelden is nog mogelijk.