Nieuws/Financieel
3049264
Financieel

’Autoreuzen Daimler en BMW gaan samen’

Amsterdam (DFT) - Duitse autobouwers BMW en Daimler, moederbedrijf van Mercedes, zijn in verregaande onderhandelingen over samenwerking. Ze willen hun technologie en investeringen gaan delen om kosten te beperken.

Het zou om miljardeninvesteringen gaan. Dat meldt het Duitse Handelsblatt op basis van bronnen bij die gesprekken.

Die zijn opmerkelijk, aldus de Duitse zakenkrant, de twee autobouwers waren in het verleden en de hoogtijdagen van de Duitse autoindustrie alles behalve vrienden. Het gaat niet om een fusie of overname, louter een strategische samenwerking, meldt Handelsblatt.

BMW-topman Harald Krüger en de Daimler-directeur voor ontwikkeling Ola Källenius zijn volgens de Duitse krant druk doende om te kijken hoever het concern kan samenwerken.

Ford en Volkswagen maakten vorige week hun samenwerking bekend, ook zij gaan samen investeren in nieuwe technologie. In batterijauto’s ligt de Duitse productie achter op bijvoorbeeld het Amerikaanse Tesla en Japanse autobouwers.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat hard ingrijpen bij zijn Europese activiteiten en zal naar verwachting het mes zetten in duizenden banen om kosten te besparen. Ford kondigde vorig jaar al een grootscheepse reorganisatie aan. Het wil geld vrijmaken voor investeringen in elektrische auto’s.

Meer financieel nieuws via de @-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!