Nieuws/Financieel
3049805
Financieel

IMF flink negatiever over Duitse economie

Washington - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de Duitse economie flink verlaagd. Volgens de denktank uit Washington kampen de Duitsers onder meer met tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen waardoor de export van het land onder druk is komen te staan.

In oktober dacht het IMF nog dat de Duitse economie in 2019 met 1,9 procent zou kunnen groeien. Die prognose is nu verlaagd naar 1,3 procent. Voor 2020 blijft de voorspelling staan op een plus van 1,6 procent. Naast de handelsperikelen heeft Duitsland ook last van nieuwe emissie-eisen voor auto's. De Duitse auto-industrie heeft daar onder te lijden. Ook spreekt het IMF van een zwakke consumptie bij de oosterburen.

Er zijn de laatste tijd meer signalen dat het niet meer zo goed gaat met de Duitse economie. Onlangs bleek uit cijfers van het Duitse statistiekbureau dat Duitsland vorig jaar met 1,5 procent de zwakste economische groei kende in vijf jaar.

Wereldeconomie

De verlaging van de groeiverwachting voor Duitsland door het IMF is tamelijk fors, maar staat niet op zichzelf. Doordat de Verenigde Staten en China allerlei extra handelstarieven hebben opgeworpen, ziet het kredietfonds de economische groei wereldwijd wat teruglopen.

Naar verwachting groeit de wereldeconomie dit jaar met 3,5 procent, waar de rekenmeesters eerder uitgingen van 3,7 procent. Dat komt neer op het zwakste cijfer in drie jaar. Voor volgend jaar is de prognose met 0,1 procentpunt verlaagd tot 3,6 procent.