Financieel/Geld
3054134
Geld

Interbank-soap nadert einde

Licht aan het eind van de tunnel?

Licht aan het eind van de tunnel?

Amsterdam - Er komt een oplossing in zicht voor tientallen klanten van Interbank die tussen 2011 en 2015 slachtoffer zijn geworden van gewoeker met de rente. De bank had de rente op een doorlopend krediet in de pas moeten laten lopen met de tarieven op de markt, heeft de commissie van beroep van klachteninstituut Kifid geoordeeld.

Licht aan het eind van de tunnel?

Licht aan het eind van de tunnel?

Die uitspraak wordt leidend bij tientallen zaken die de afgelopen maanden, in afwachting van twee beroepszaken, op de plank hebben gelegen, laat het Kifid weten.

De zaken waarin nu een definitieve uitspraak is gedaan, draaien om doorlopende kredieten die zijn afgesloten in een tijd dat geldverstrekkers nog niet veel informatie aan hun klanten hoefden te verstrekken, onder meer over de opbouw van de rente. Desalniettemin mochten consumenten ervan uitgaan dat de rentes van Interbank zouden meebewegen met die op de rest van de markt.

Dat gebeurde niet. Tussen 2011 en 2015 daalde de rente op doorlopende kredieten, maar niet bij Interbank. Daar bleef de rente lange tijd gelijk, om uiteindelijk zelfs licht te stijgen richting de 14%. Dat had niet gemogen, vindt de beroepscommissie van het Kifid, want Interbank heeft niet duidelijk gemaakt waarom de rente niet meedaalde.

Interbank en de klanten moeten nu, in één geval zelfs samen met een expert, nagaan hoe hoog de schadevergoeding moet zijn. Rob Goedhart, de pleitbezorger van de gedupeerden, spreekt niettemin nu al van een overwinning. Ondertussen gaat de geschillencommissie van het Kifid verder met tientallen soortgelijke zaken die in augustus nog op de plank waren gelegd.

Klanten die menen voor juni 2010 al te veel rente te hebben betaald, moeten nog wat langer wachten omdat over die periode geen marktcijfers beschikbaar zijn. „Dat is het merendeel van de zaken”, zegt een woordvoerder van het Kifid.

Interbank is blij dat het Kifid nu duidelijkheid biedt. „We omarmen de redenering achter deze uitspraken en gaan dit integreren in ons lopende compensatieplan. We werken nu uit hoe we dit gaan doen”, staat er in een schriftelijke reactie.