Financieel/Ondernemen
3055431
Ondernemen

Vraag & antwoord

In hoeverre mag ik personeel gedragsregels opleggen?

Bij ons werken twee receptionistes. Over de ene zijn we zeer tevreden, maar over de andere eigenlijk niet. Ze lakt haar nagels achter de balie, zit kauwgom te kauwen en draagt té diep uitgesneden shirtjes. Ik zou het omschrijven als ’een tikkie ordinair’. Op haar werk is niets aan te merken, maar dit willen we eigenlijk niet. Wat kunnen we doen?

Een werkgever heeft zogenoemd instructierecht. Dat betekent dat een werkgever instructies mag geven over de manier waarop het werk moet worden uitgevoerd én dat de werknemers zich aan die instructies, mits redelijk, moeten houden. Dat geldt natuurlijk voor het inhoudelijke werk, maar bijvoorbeeld ook voor de manier waarop medewerkers zich moeten kleden, zich moeten gedragen en zich moeten presenteren.

Deze werkgever zou regels kunnen opstellen waarin staat dat niet mag worden gegeten achter de balie, dat er geen nagels mogen worden gelakt en dat decolletés niet te laag en rokjes niet te kort mogen zijn. De receptioniste zal zich aan die regels moeten gaan houden. Wel moet ze enige tijd krijgen om haar weg in de nieuwe regels te vinden. Maar als ze weigert de regels te volgen dan kan dat, na een aantal officiële waarschuwingen, zelfs leiden tot ontslag.