Nieuws/Financieel
306317529
Financieel

Bijltjesdag bij Credit Suisse om beursschandaal VS

Ceo Thomas Gottstein van Credit Suisse.

Ceo Thomas Gottstein van Credit Suisse.

ZÜRICH - Diverse hoge bestuurders moeten vertrekken bij Credit Suisse vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management. De Zwitserse bank vreest een financiële klap van $4,7 miljard door de grote financiële risico's die Archegos op de beurs nam.

Ceo Thomas Gottstein van Credit Suisse.

Ceo Thomas Gottstein van Credit Suisse.

Risicodirecteur Lara Warner en het hoofd van de zakenbankdivisie Brian Chin vertrekken na het schandaal bij Credit Suisse. Ceo Thomas Gottstein van Credit Suisse blijft wel aan. Ook andere hooggeplaatste managers zullen het veld moeten ruimen bij de tweede bank van Zwitserland vanwege het schandaal, zeggen ingewijden.

Credit Suisse denkt in het eerste kwartaal een verlies van 900 miljoen Zwitserse frank, ruim €800 miljoen, op te lopen. De bank staakt daarom een lopend programma om eigen aandelen in te kopen, en kondigde dinsdag ook aan dat de dividenduitkering zeer vermoedelijk verlaagd gaat worden.

Topman Gottstein erkent dat de zaken voor grote ongerustheid hebben gezorgd onder de aandeelhouders en andere belanghebbenden bij Credit Suisse. Gottstein staat sinds begin 2020 aan het roer van Credit Suisse.

De problemen bij Credit Suisse door Archegos komen bovenop de malaise die wordt veroorzaakt door het omvallen van financieringsmaatschappij Greensill Capital. Ook door de ondergang van Greensill kan Credit Suisse veel geld verliezen. De affaires hebben vragen opgeroepen over het risicobeleid van de Zwitserse bank.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo