Nieuws/Financieel
3063507
Financieel

ECB laat rente ongemoeid

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

Amsterdam (DFT) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente donderdag ongewijzigd gelaten. Bankpresident Mario Draghi handhaaft de beleidsrente op het historisch lage niveau van 0%. De depositorente blijft onveranderd op -0,4%.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Draghi heeft eerder aangegeven dat de rente in de eurozone pas na komende zomer voor de eerste keer in jaren wordt verhoogd. De centrale bank herhaalt die boodschap vandaag. Draghi laat vanmiddag in zijn toelichting doorschemeren dat er voorlopig geen renteverhoging is te verwachten.

Vanwege de handelsspanningen tussen de VS en China en de turbulentie op de financiële markten verlaagde de ECB vorige maand de groeiprognose voor de eurozone voor dit jaar van 1,8% naar 1,7%. De prognose voor de inflatie werd toen opwaarts bijgesteld van 1,7% naar 1,8%.

Afkoeling Duitse economie

Begin deze week waarschuwde het IMF voor een mogelijke afkoeling van de Duitse economie. Ook over de wereldeconomie liet de instelling uit Washington zich voorzichtiger uit. Dit negatievere beeld werd vandaag bevestigd door de bekendmaking dat de inkoopmanagersindex van landen in de eurozone zich op het laagste punt in ruim vijf jaar bevindt.

Inkoopprogramma

De ECB kocht trouwens in december voor de laatste keer €15 miljard aan obligaties op. Sinds 2015 sloeg de centrale bank uit Frankfurt massaal schuldpapier uit eurolanden in met als doel om de inflatie in de eurozone aan te wakkeren en de economische groei te stimuleren.

De ECB bracht de aankopen begin 2018 al terug van €60 miljard per maand naar €30 miljard. Vanaf oktober werd dat bedrag nog eens gehalveerd. In totaal heeft de ECB voor ongeveer €2600 miljard aan schuldpapier opgekocht.