Nieuws/Financieel
3069301
Financieel

Nieuw topbestuur autopact bijeen over verhoudingen

Renault en Nissan sleutelen in Amsterdam aan alliantie

Amsterdam - Renault en Nissan gaan in gesprek over de toekomst van de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Komende week komt het nieuwe topbestuur bijeen in Amsterdam, waar het Frans-Japanse samenwerkingsverband statutair gevestigd is, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

De ontmoeting in Amsterdam wordt de eerste keer dat de partijen elkaar spreken sinds Renault de van fraude verdachte ceo Carlos Ghosn deze week heeft vervangen door oud-Michelin baas Jean-Dominique Senard en ceo Thierry Bolloré, die Ghosn gedurende zijn gevangenschap sinds november al verving. Renault heeft de ceo-functie van gescheiden.

Nieuwe Renault-baas Jean-Dominique Senard moet en managementstructuur bij de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opzetten.

Nieuwe Renault-baas Jean-Dominique Senard moet en managementstructuur bij de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opzetten.

Senard heeft een forse taak. Hij moet een nieuwe managementstructuur opzetten voor de auto-alliantie, die geleid werd door Ghosn. Dat wordt een forse klus, omdat Nissan de fraudeaffaire met Ghosn wil aangrijpen om de verhoudingen binnen de alliantie gelijk te trekken. Renault heeft met een belang van 43,4% in Nissan beslissingsbevoegdheid bij de Japanners, terwijl Nissan met 15% aandeel in Renault niet te zeggen heeft bij de Fransen.

Spreekpop

Moody’s schrijft in een analistenrapport dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Nissan en Renault het belang in elkaar gelijktrekken tot 25% om zo de stabiliteit binnen de alliantie te versterken. Ontbinding van de samenwerking is sowieso lastig, omdat de productie van Renault en Nissan inmiddels enorm met elkaar vervlecht zijn.

Analist Janet Lewis van Macquarie Group zegt tegen Bloomberg dat Senard eerst met veel betrokkenen moet praten alvorens hij een strategie uitzet. „Hij moet laten zien dat hij geen spreekpop van de Franse regering (Renaults grootste aandeelhouder, red.) is.”