Nieuws/Financieel
307841
Financieel

Reizigers ongerust na aanslag Barcelona

Een backpacker met bloemen in Barcelona.

Een backpacker met bloemen in Barcelona.

Rotterdam - Reisorganisaties krijgen bovengemiddeld veel belletjes van reizigers die een vakantie naar Barcelona hebben geboekt of van plan zijn dat te doen.

Een backpacker met bloemen in Barcelona.

Een backpacker met bloemen in Barcelona.

„Mensen stellen dan hele basale vragen”, zegt directeur Frank Oostdam van branchevereniging ANVR. „Ze willen weten of ze nog naar Barcelona kunnen. Ze willen zekerheid, en gerustgesteld worden.” Hij noemt het „opvallend dat in dit internettijdperk mensen toch weer naar de telefoon grijpen.”

Van die belletjes is een handvol bij TUI beland, laat een woordvoerster van de reisorganisatie weten.

Het aantal boekingen naar de Catalaanse hoofdstad blijft min of meer gelijk, aldus Oostdam. Barcelona is volgens hem een ’sterk merk’ in de top drie van stedentripbestemmingen voor Nederlanders.

Ook TUI ziet niet meer dan „een heel licht dipje” in het aantal boekingen. „De situatie in Barcelona is snel na de aanslag ook redelijk normaal geworden”, verklaart ze. „Mensen zijn vooral geschrokken.”

„We zien bovendien een algemeen patroon: direct na een aanslag is er een terugloop, een schrikreactie, maar dat herstelt zich heel snel. Alleen steden waar kort na elkaar meerdere aanslagen plaatsvinden, zoals Brussel, Parijs en Istanbul, hebben blijvend minder toeristen.”