Nieuws/Financieel
308015
Financieel

Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol

Jan Modaal en Donald Trump, tegenpolen en hoofdrolspelers.

Jan Modaal en Donald Trump, tegenpolen en hoofdrolspelers.

Rotterdam - Het verschil kan bijna niet groter zijn: Donald Trump, de vastgoedmiljardair en machtigste man van de wereld, naast Jan Modaal, die elke maand weer moet zien hoe hij de eindjes aan elkaar knoopt. De tegenpolen speelden deze week allebei een hoofdrol op DFT.nl.

Jan Modaal en Donald Trump, tegenpolen en hoofdrolspelers.

Jan Modaal en Donald Trump, tegenpolen en hoofdrolspelers.

De Amerikaanse president heeft deze week hard moeten werken voor zijn geld. Ga maar na: de dreiging van een totale nucleaire oorlog met Noord-Korea was nog amper verdwenen, of de gewelddadige protesten in Charlottesville, Virginia eisten alle aandacht op. Als het doel van Trumps presidentschap is om het goud in zijn hotels en resorts meer waard te laten worden, dan was deze week toch tamelijk succesvol.

Banen

En dan is daar nog de Amerikaanse economie die Trump wil repareren. Jobs, jobs, jobs! is het motto, maar de ene baan blijkt niet de andere te zijn. Webwinkel Amazon, die eind juli nog op zoek ging naar 50.000 nieuwe, Amerikaanse medewerkers, kreeg een veeg uit de presidentiële pan. En zoals dat gaat met Trumps twitterberichten, had ook deze invloed op de beurskoers.

En wat doet The Donald als zijn raad van industriële adviseurs ineens leegloopt omdat niet iedereen zijn beleid kan pruimen? Precies, hij heft de hele raad op. Waarop collega-miljardair Carl Icahn ook opstapt. En uiteindelijk zelfs Steve Bannon het Witte Huis verlaat.

Loopgraven

Weet wel: komende week is het nog maar zeven maanden geleden dat Donald Trump president werd. En dan heeft hij ook nog tijd om de loopgraven te graven voor een eventuele handelsoorlog met China. De rijkste man ter wereld, Bill Gates, is ondertussen zijn geld aan het weggeven. Ook de ene miljardair is de ander niet.

Nee, dan Jan Modaal – die is overal hetzelfde. Z’n buurman zit in de bijstand, hijzelf blijkt ineens spookwerkloos, en de woning in de Randstad die hij voor de huizenmanie kocht, is volgens de Rabobank misschien toch een zeepbel. Of de verhuurder van zijn huurhuis heeft hem bedonderd. En zelfs eten wordt tegenwoordig duur.

Salaris

Jan Modaal zit vol vragen. Gaat z’n salaris nou omhoog? Of niet? Of misschien? Zou Mark Rutte hem met zijn derde kabinet uit de malaise helpen? En dat pensioentje dat hij in Duitsland heeft opgebouwd, hoeveel zou dat nog waard zijn?

Misschien moest hij er op de valreep van de zomer toch nog maar even tussenuit. Naar Groot-Brittannië misschien, waar alles nu relatief goedkoop is. Dan mogen daarná zijn kinderen komen zeuren over financiële ondersteuning bij hun studie.

(De DFT-redactie gaf deze week nog meer tips voor studenten: teruglezen en -kijken kan hier, hier, hier en hier.)

Zo, nu bent u weer op de hoogte van het belangrijkste financiële en economische nieuws van deze week.

Willem Vermeend en Rick van de Ploeg zijn terug van weggeweest; vergeet niet hun kakelverse column te lezen. Volgende week gebeurt er ook weer van alles – een vooruitblik leest u hier.

Op de hoogte blijven? Volg ons dan op Twitter en Facebook. We hebben ook een nieuwsbrief. En WhatsApp.

Prettig weekend!