Nieuws/Financieel
3080626
Financieel

VS blokkeren inkomsten olie Venezuela

Olieproductie aan banden.

Olieproductie aan banden.

Amsterdam (DFT) - De prijs van ruwe olie is maandag met nog eens 3% gedaald. Brent-olie in Europa bleef steken op $60 per vat, WTI daalde tot $51,99 op onrust in de markt.

Olieproductie aan banden.

Olieproductie aan banden.

Maandagavond volgden sancties van de Verenigde Staten. Minister van Financiën Mnuchin legde tegoeden van het Amerikaanse dochterbedrijf van het Venezuelaanse staatsoliebedrijf PDVSA aan banden. De inkomsten uit olieverkopen worden vastgezet op een geblokkeerde rekening.

Amerikanen mogen volgens deze sancties geen handel drijven met het oliebedrijf uit Venezuela. Daaronder grote bedrijven als Citgo, Valero, Chevron en PBF Energy.

Grote armoede

De VS houden president Nicolas Maduro verantwoordelijk voor de grote armoede in het land. Hij zou zichzelf bovendien inkomsten uit PDVSA toeeigenen.

Maduro weigert op te stappen en plaats te maken voor oppositieleider Juan Guaido, de openlijk door de VS gesteunde presidentskandidaat. Het leger blijft vooralsnog achter Maduro staan.

De ingreep is een probleem voor oliekartel OPEC dat de wereldwijde olievoorraden met de vraag in evenwicht probeert te brengen. Die prijs kan nu snel veranderen, voorzien olieanalisten.

Meer financieel nieuws via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!