Nieuws/Financieel
3081058
Financieel

Huuropbrengsten NSI omlaag

Amsterdam - Vastgoedinvesteerder NSI heeft in 2018 minder geld verdiend door de verhuur van panden in vergelijking met een jaar eerder. De daling van de zogeheten nettohuuropbrengsten daalde als gevolg van het afstoten van panden. De waarde van de bezittingen steeg wel, blijkt uit voorlopige cijfers.

NSI zegt verder goed op koers te liggen voor de uitvoering van zijn strategie. De onderneming wil zich meer toeleggen op de vier grote steden in Nederland. Er is ook ruimte voor aankoop van panden.

De nettohuuropbrengsten kwamen uit op 69,2 miljoen euro. Dat was in 2017 nog 89 miljoen euro, een daling van 5,9 miljoen. Als alleen wordt gekeken naar panden die een jaar eerder ook in de portefeuille zaten dan waren de huuropbrengsten gelijk. Het aantal panden daalde van 126 op 31 december 2017 tot 95 eind afgelopen jaar. De marktwaarde van die objecten steeg van 1,1 miljard euro naar 1,2 miljard euro.

Niet geheel compenseren

De leegstand daalde naar 13,8 procent van 18,4 procent. NSI streeft naar een leegstand onder het marktgemiddelde. Met de panden in de grote steden lukt dat al bijna. Verder wordt gemikt op een algeheel leegstandspercentage van minder dan 10 procent in 2020.

,,In 2019 gaan we verder met het optimaliseren van de portefeuille en zullen we nog meer objecten verkopen die niet tot onze kernobjecten behoren, waaronder een aantal provinciale objecten die een hoog direct rendement hebben", zegt topman Bernd Stahli. De operationele prestaties - verminderde leegstand en verbeterde efficiency - zullen het daaruit voortvloeiende verlies aan inkomsten naar alle waarschijnlijkheid volgens hem niet geheel kunnen compenseren.

NSI presenteerde een stabiel dividend van 2,16 euro per aandeel, met een slotdividend van 1,12 euro per aandeel