Nieuws/Financieel
3081078
Financieel

Topman maakt belofte waar

Philips plust op hogere omzet

Amsterdam - Philips heeft zijn verkopen afgelopen jaar opgevoerd. Daarmee voldoet het zorgtechnologieconcern aan de eigen financiële doelstellingen. Philips kondigde dinsdag een dividendverhoging aan en de start van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro.

De jaaromzet dikte op vergelijkbare basis met 5 procent aan tot 18,1 miljard euro. Daarbij kwam er voor 10 procent meer aan orders binnen dan in 2017. De nettowinst viel wel lager uit.

Onder de streep bleef bijna 1,1 miljard euro over, tegen 1,9 miljard euro in het voorgaande jaar. Die winstdaling had vooral te maken met het afbouwen van het belang in voormalige verlichtingsdivisie Signify.

"Ceo Van Houten levert argumenten om zijn contract met nog eens vier jaar te verlengen."

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„Ceo Frans van Houten levert met deze cijfers de resultaten die hij heeft beloofd. Hij legt daarmee goede argumenten op tafel voor zijn strategie en de door hem gewenste verlenging van zijn leiderschap bij Philips met nog eens vier jaar. Daarover wordt op de komende aandeelhoudersvergadering in mei gestemd.”

Volg @woutervanbergen op twitter

De winst uit voortgezette activiteiten ging wel omhoog, van 1 miljard tot iets meer dan 1,3 miljard euro.

Het aandeel Philips opende dinsdag direct fors hoger en noteerde rond 10:30 uur 1,8% hoger in de met 0,7% aangesterkte AEX. Volgens sommige analisten zat er bij Philips meer in het vat.

Philips is in staat om het dividend voor aandeelhouders met 6 procent op te schroeven. Ook herhaalde het concern zijn financiële doelstellingen voor de komende jaren.

Verder kwam er vorig jaar voor 10 procent meer aan orders binnen dan in 2017. Dit was onder meer te danken aan nieuwe opdrachten op het vlak van zogeheten Connected Care en informatiesystemen.

Philips slaagt er de laatste tijd opnieuw in om veel contracten van onder meer ziekenhuizen in de Verenigde Staten in de wacht te slepen.

Zo zijn er deals afgesloten met Dartmouth-Hitchcock Health en NewYork-Presbyterian Hospital. In China worden daarnaast goede zaken gedaan bij de diagnosetak.

Philips ziet hier een aanhoudend ,,positief momentum”.

Meer financieel nieuws via je e-mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!