Nieuws/Financieel
3081185
Financieel

SAP wil omzet uit clouddiensten fors opvoeren

Walldorf - De Duitse producent van bedrijfssoftware SAP wil de komende jaren zijn omzet uit clouddiensten sterk verhogen. In 2023 moet hier een verdriedubbeling van de opbrengsten te zien zijn, van de 5 miljard euro in 2018. Dat meldde het grootste softwareconcern van Europa bij publicatie van cijfers.

De totale omzet van SAP moet in 2023 uitkomen op meer dan 35 miljard euro. Vorig jaar werd een totale omzet in de boeken gezet van 24,7 miljard euro, inclusief wisselkoersen. Bij constante wisselkoersen bedroeg de omzet bijna 26 miljard euro, wat hoger is dan het bedrijf zelf had verwacht. De orders voor cloudproducten overtroffen in 2018 voor het eerst de grens van 10 miljard euro. De winst na belastingen ging licht omhoog tot ruim 4 miljard euro.

Volgens SAP werd op alle fronten beter gepresteerd dan verwacht, zelfs na het meermaals verhogen van de prognoses. In november kondigde SAP nog de overname aan van het Amerikaanse Qualtrics dat software voor tevredenheidsonderzoeken ontwikkelt ter waarde van 8 miljard dollar. Begin vorig jaar werd bekend dat cloudsoftwarebedrijf Callidus wordt overgenomen voor 2,4 miljard dollar.

De verdere focus op de clouddiensten heeft wel een herstructurering tot gevolg, de eerste in vier jaar tijd voor het bedrijf. Wereldwijd heeft dat volgens topman William McDermott een effect op zo'n 4400 banen. Wel anticipeert het bedrijf er op dat aan het eind van het jaar het personeelsbestand weer zal groeien. Bij SAP werken internationaal zo'n 96.500 mensen. De kosten van de reorganisatie worden geschat op 800 miljoen tot 950 miljoen euro.