Nieuws/Financieel
3081469
Financieel

Beursverslag: beursreuzen helpen AEX aan ruime winst

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Ter ere hiervan luidde de organisatie de gong.

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Ter ere hiervan luidde de organisatie de gong.

Amsterdam (DFT) - Het Damrak is dinsdag ruim hoger gesloten, ondanks de onzekerheid rond de handelsoorlog en de Brexit. Philips werd beloond voor mooie kwartaalcijfers. Ook Heineken en beursreuzen Shell en Unilever geven de AEX-index een flinke duw omhoog.

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Ter ere hiervan luidde de organisatie de gong.

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Ter ere hiervan luidde de organisatie de gong.

De AEX-index eindigde 0,8% hoger op 515 punten. De graadmeter begon de dag met een bescheiden winst en bereikte laat op de middag een top van 517,4 punten.

De beurs van Frankfurt boekte 0,1% winst. Parijs steeg 0,8% en in Londen schoot de FTSE100 1,3% omhoog, vooruitlopend op de stemming in het Britse parlement over een aantal Brexit-voorstellen.

Op Wall Street koerste de Dow Jones-index 0,3% hoger, ondanks veel tegenvallende kwartaalcijfers en een verdere val van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Beleggers keken behalve naar de stemmingen in het Britse parlement ook uit naar de hervatting van het handelsoverleg tussen de VS en China woensdag. De VS zette deze op scherp met nieuwe klachten tegen technologiebedrijf Huawei.

„Er is veel reuring”, zei handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN Amro. „Het cijferseizoen komt op gang, we hebben de onderhandelingen tussen China en de VS. Dan nog de Brexit. Je leeft bij de dag. Of bij een tweet die eruit gaat. Dan zit je opeens weer op een heel ander niveau.”

Van Holst constateerde dat er op de beurs „een gezonde spanning heerst over het cijferseizoen. „Bedrijven hebben de verwachtingen een beetje gedrukt, het zou kunnen meevallen. Philips is daar een mooi voorbeeld van.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging Philips met een winst van 2,3% aan kop. Het medische technologiebedrijven presteerde in het vierde kwartaal iets beter dan verwacht en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan.

Heineken steeg 1,8%.

Unilever pakte er 1,6% bij, na de aangekondigde overname van een Amerikaanse maker van milieuvriendelijke was- en huishoudschoonmaakproducten. Unilever komt donderdagochtend met zijn kwartaalcijfers. Het concern was in januari tot nog toe een van de slechtst presterende fondsen in de AEX-index.

Tankopslagbedrijf Vopak klom 1,2%, na een adviesverhoging naar ’kopen’ door Kempen.

Olieconcern Shell won 1,1%, gesteund door een stijging van de olieprijs als gevolg van onder meer de Amerikaanse sancties tegen olieland Venezuela. Brent-olie steeg 1,8%.

ASML, de uitblinker van vorige week na het positief ontvangen kwartaalbericht, leverde 1% in. De chipmachinefabrikant kondigde maandag de overname aan van de failliete Nederlandse branchegenoot Mapper.

Hekkensluiter in de AEX-index was KPN met een verlies van 1,5%.

Bij de middelgrote fondsen ging betalingsbedrijf Adyen met een winst van 1,9% aan kop.

Optiekketen GrandVision steeg 0,8%, in reactie op de aankondiging van een kleine overname.

Metalenbedrijf AMG stond met een verlies van 2% onderaan in de Midkap.

Smallcap NSI pakte er 1,4% bij. De vastgoedinvesteerder rapporteerde lagere huuropbrengsten als gevolg van het afstoten van panden. De waarde van de bezittingen steeg wel.

Funderingsbouwer Sif zakte 5,9%, na door zakenbank NIBC van de kooplijst te zijn gehaald.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android