Nieuws/Financieel
3082031
Financieel

PG&E vraagt faillissementsbescherming aan

San Francisco - Het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Het grootste nutsbedrijf van Californië zit flink in de financiële problemen, omdat zijn apparatuur diverse grote bosbranden in de Amerikaanse staat zou hebben veroorzaakt. De schadevergoedingen daarvoor bedragen naar verwachting meer dan 50 miljard dollar.

PG&E is door onderzoekers verantwoordelijk gehouden voor meerdere branden in de afgelopen jaren, waarbij in totaal meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen. Het bedrijf rekent op circa 50.000 tot 100.000 partijen die een schadevergoeding eisen.

De stap om een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure te beginnen moet het bedrijf in staat stellen om operationeel te blijven, terwijl achter de schermen aan een reddingsplan wordt gewerkt. Een consortium met activistische belegger Elliott Management zou onlangs al met een voorstel hiertoe zijn gekomen, om de noodzaak van faillissementsbescherming te voorkomen. En er gingen geruchten dat er ook nog een ander consortium met een plan bezig zou zijn. Maar dit heeft vooralsnog niets concreets opgeleverd.