Nieuws/Financieel
3086063
Financieel

Brits parlement wil alternatief voor backstop

Londen - Een meerderheid van het Britse parlement heeft zich tegen de zogeheten backstop gekeerd. In het zogenoemde Brady amendement wordt opgeroepen het plan te vervangen door een alternatieve regeling om een harde grens te voorkomen tussen EU-lid Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Het amendement van de conservatieve parlementariër Graham Brady had de steun van de Britse regering. Premier Theresa May wil met een stevig mandaat van het parlement op zak in Brussel gaan praten over aanpassingen aan de brexitdeal, berichten Britse media. De backstop ligt erg gevoelig in de Britse politiek.

In Brussel is afwijzend gereageerd op de uitkomst van de stemming. EU-president Donald Tusk liet direct weten dat de onderhandelingen tussen Brussel en Londen niet worden overgedaan. Er kan dus ook geen sprake zijn van gemorrel aan de backstop.

Grens

De backstop is de garantieregeling die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland sowieso open blijft na de brexit. Dat betekent feitelijk dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU tot een andere manier is gevonden om de grens open te houden.

Het Britse parlement schaarde zich met 317 tegen 301 stemmen achter het voorstel van Brady. Die laat overigens in het middel door wat voor ,,alternatieve regelingen'' de backstop vervangen moet worden.