Nieuws/Financieel
3086110
Financieel

Verdeeld beeld op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld gesloten. Beleggers verwerkten resultaten van grote bedrijven als 3M en Pfizer. Ook was er wederom aandacht voor de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 24.579,96 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 2640,00 punten en schermenbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 7028,29 punten.

De nieuwe handelsgesprekken met China, die later deze week plaatsvinden in Washington, worden overschaduwd door perikelen rond het Chinese technologiebedrijf Huawei. Justitie in de VS heeft Huawei aangeklaagd in verband met het stelen van handelsgeheimen en het schenden van sancties tegen Iran. Peking hekelde het proces, dat oneerlijk en immoreel zou zijn.

3M

Industrieel concern 3M ging 1,9 procent omhoog. De onderneming kwam met beter dan verwachte resultaten. Farmaceut Pfizer moest flink afschrijven op een aantal medicijnen en leed een verlies. Ook vielen de prognoses voor 2019 tegen. Pfizer ging toch 3,2 procent omhoog.

Branchegenoot Allergan leed een fors verlies en werd 8,6 procent lager gezet. Biofarmaceut Biogen deed het wel beter dan verwacht, en won 1,4 procent aan waarde. Harley-Davidson leverde 5,1 procent in. De motorfietsenbouwer heeft vorig jaar wederom minder van zijn iconische motoren aan de man gebracht. Harley ervoer daarbij extra druk door de importheffingen van president Donald Trump.

Verizon

Andere bedrijven die met cijfers kwamen waren onder meer defensieconcern Lockheed Martin (plus 1,5 procent), dat dankzij sterke verkopen van raketten de omzet en winst zag stijgen. Telecombedrijf Verizon (min 3,3 procent) voerde zijn omzet wel op, maar door hogere kosten bleef de winst achter. Truckbouwer Paccar steeg 5.8 procent. Het moederbedrijf van DAF profiteerde van economische rugwind in de VS en Europa. Techgigant Apple speelde in aanloop naar zijn cijfers, na de slotbel, 1 procent kwijt.

De euro was 1,1435 dollar waard tegen 1,1428 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,2 procent tot 53,14 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 61,13 dollar per vat.