Nieuws/Financieel
3086189
Financieel

Cijfers Apple in lijn met verwachting

Cupertino - Apple heeft dinsdagavond laat cijfers gepresenteerd die in lijn waren met wat de analisten verwachtten.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar maakte het techbedrijf, bekend van de iPhones, een winst van $4,18 per aandeel, net boven de verwachting van $4,17. De omzet kwam uit op $84,3 miljard (ongeveer €74,8 miljard). Dat was in lijn met de verwachtingen, maar wel pas nadat die eerder deze maand door Apple flink naar beneden waren bijgesteld.

Apple kwam begin deze maand met een flinke omzetwaarschuwing naar buiten. Het techbedrijf rekende eerder nog op $89 tot $93 miljard, maar dat werd toen bijgesteld naar $84 miljard. Die verwachting kwam nagenoeg precies uit. De omzetverwachting voor het tweede kwartaal die Apple gisteravond naar buiten bracht, viel wel licht tegen. Het bedrijf rekent op $55 tot $59 miljard, de gemiddelde verwachting van analisten zat aan de bovenkant van die bandbreedte. Het aandeel Apple sprong na de cijfers nabeurs omhoog.

Teleurstellend

Topman Tim Cook noemt het in een eerste reactie ’teleurstellend’ dat Apple niet aan de originele omzetverwachting kon voldoen. Hij wijst wel op andere hoogtepunten, bijvoorbeeld dat er nu 1,4 miljard Apple-apparaten actief worden gebruikt.

In het afgelopen kwartaal haalde Apple weer verreweg de meeste omzet uit de verkopen van mobiele telefoons, net geen 52 miljard dollar. Dat is flink lager dan een jaar eerder, toen er nog voor 61 miljard dollar aan opbrengsten uit iPhones in de boeken werd gezet.

Die neergang is voor een groot deel aan China te wijten, waar de smartphones van Apple minder aftrek vonden. Topman Tim Cook liet inmiddels weten dat het bedrijf gaat nadenken over de manier waarop het prijzen voor zijn telefoons buiten de Verenigde Staten gaat bepalen. Nu gebeurt dat in dollars, waarna omgerekend wordt. In landen waar de munteenheid zakte ten opzichte van de dollar, zoals China, was de prijsstijging van de nieuwste iPhones daardoor relatief nog hoger.