Financieel/Ondernemen
3087692
Ondernemen

#DOORBREKER Clockworks verbetert beeldherkenningssoftware

Automatisch meterstanden aflezen

De slimme software van Victor Westerwoudt en Noëlle Fischer voorkomt fouten.

De slimme software van Victor Westerwoudt en Noëlle Fischer voorkomt fouten.

Rotterdam - Het doorgeven van de juiste meterstanden is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij het overtikken van de cijfers is een fout zo gemaakt. Ook gebeurt het dat de stand van de gasmeter in plaats van de watermeter wordt doorgegeven. Of de meter hangt op zo’n onmogelijke plek dat het aflezen niet lukt. De oplossing is nabij.

De slimme software van Victor Westerwoudt en Noëlle Fischer voorkomt fouten.

De slimme software van Victor Westerwoudt en Noëlle Fischer voorkomt fouten.

De Rotterdamse startup Clockworks heeft beeldherkenningssoftware ontwikkeld die alle water- gas- en elektriciteitsmeters automatisch afleest. „Onze technologie gaat verder dan Optical Character Recognition (OCR) waarmee alleen simpele en gestructureerde teksten automatisch gedigitaliseerd worden”, legt oprichtster Noëlle Fischer (28) uit. „Door gebruik te maken van deep learning-technologieën kan de software ook beelden uitlezen onder lastige omstandigheden, bijvoorbeeld als het apparaat vuil is of vanuit een vreemde hoek wordt gefotografeerd.”

Praktijk

Clockworks is in 2017 door Fischer en Victor Westerwoudt (32) opgericht met als doel een praktisch product op basis van beeldherkenningssoftware te ontwikkelen. „Victor en ik kennen elkaar van TNO. Op de afdeling Intelligent Imaging deden we onderzoek naar nieuwe beeldherkenningstechnieken op basis van kunstmatige intelligentie. We zagen hoeveel er mogelijk was en zijn op zoek gegaan naar kansen om dat in praktijk te brengen.”

In eerste instantie verhuurden de jonge specialisten zich aan bedrijven die een probleem hadden dat ze via kunstmatige intelligentie wilden verhelpen. Bij een netbeheerder kwamen ze op het idee om via een foto de meters automatisch uit te lezen. „Naast de meterstand, kan de software ook het merk, model en meternummer aflezen. Dit scheelt een hoop administratiewerk.”

Slimme meter

Met de slimme meter is het doorgeven van standen niet meer nodig. Toch ziet Fischer genoeg mogelijkheden. Ze verwacht dat het nog geruime tijd duurt voordat waterbedrijven de overstap maken naar een slimme meter. „Bovendien is een foutloze doorgifte van de oude meterstand juist bij de overstap naar de slimme meter van groot belang, omdat de oude meter wordt vernietigd.” Ook heeft het bedrijf de eerste stappen over de grens al gezet.